Στροφή των καταναλωτών σε smartphone με μεγάλη οθόνη διαπιστώνει η Canalys το 3ο τρίμηνο του 2013

Έρευνες - Μελέτες

07 Νοεμβρίου 2013



Μετατόπιση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών σε συσκευές smartphones με μεγάλη οθόνη, διαπιστώνει για το 3ο τρίμηνο του 2013 έρευνα της εταιρείας Canalys. Οι “έξυπνες” συσκευές με οθόνη 5 ιντσών ή και μεγαλύτερη, “έσπασαν” ρεκόρ πωλήσεων το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2013, αντιπροσωπεύοντας πλέον ποσοστό 22% του συνόλου των smartphones, που διακινήθηκαν στην αγορά. Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, τα κινητά της συγκεκριμένης κατηγορίας, που διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά το 3ο τρίμηνο του 2013, ανήλθαν σε 56 εκατομμύρια συσκευές. Εξ αυτών ποσοστό 66% αφορούσε πωλήσεις smartphones με οθόνη 5 ιντσών, το 31% οθόνη μεταξύ 5 και 6 ιντσών, ενώ ένα ποσοστό 3% αφορούσε οθόνη μεγαλύτερη των 6 ιντσών.  

Οι αναλυτές της Canalys, πάντως, εκτιμούν ότι, παρά τη σαφέστατη στροφή προς συσκευές smartphones με οθόνη 5 ιντσών και άνω και το 2014 η δημοφιλέστερη κατηγορία “έξυπνων” κινητών θα είναι εκείνη με οθόνη μεταξύ 4 και 5 ιντσών. Όσον αφορά τη διείσδυση της συγκεκριμένης κατηγορίας σε επίπεδο γεωγραφικό, τα ηνία της ζήτησης το 2014 θα κρατήσει η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, η οποία θα συνεχίσει να εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά πωλήσεων smartphones με μεγάλη οθόνη.  

Συνολικές πωλήσεις
Από τα στοιχεία της Canalys - τα οποία κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις μετρήσεις άλλων εταιρειών του κλάδου - προκύπτει ότι συνολικά στη διεθνή αγορά διατέθηκαν το 3ο τρίμηνο του 2013 περισσότερες από 250 εκατομμύρια συσκευές. Οι εν λόγω πωλήσεις μεταφράζονται σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 44% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  

Κορυφαίοι κατασκευαστές στο 3ο τρίμηνο αναδείχθηκαν η Samsung και η Apple, διατηρώντας την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά των smartphones, με μερίδιο 34% και 15% αντίστοιχα, με τη Huawei, τη Lenovo και την LG να συμπληρώνουν το “top five”.

Η αγορά της Κίνας (συμπεριλαμβανομένου του Χόνγκ Κονγκ και της Ταϊβάν) συγκέντρωσε το μεγαλύτερο όγκο των πωλήσεων, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 39% της παγκόσμιας ζήτησης. Στην περιοχή της Κίνας πωλήθηκαν συνολικά το 3ο τρίμηνο του 2013, 100 εκατομμύρια συσκευές, καταγράφοντας αύξηση κατά περισσότερο από 64%. Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής είχε το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς, με αύξηση κατά 59% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2012 και 19 εκατομμύρια συσκευές. Μετά από την Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, με συνολικές πωλήσεις 56 εκατομμυρίων συσκευών και ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης 22%.  

Λειτουργικά συστήματα
Σε επίπεδο λειτουργικών συστημάτων, το μερίδιο αγοράς του Android και του iOS παρέμεινε σταθερό το 3ο τρίμηνο του 2013 με μεγάλη κερδισμένη τη Microsoft, που αύξησε το μερίδιο αγοράς της στο 4%, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 185% και να φθάνουν τα 9,2 εκατομμύρια συσκευές. Μάλιστα, ήδη σε 19 χώρες είναι πλέον το δεύτερο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα.  

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ