Διαφοροποιηµένους φορολογικούς συντελεστές για τα ψηφιακά και τα συμβατικά προϊόντα εξετάζει η Κομισιόν

Έρευνες - Μελέτες

01 Νοεμβρίου 2013Ψηφιακή οικονομία και καινοτομία καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαφάνηκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Τα μηνύματα, που λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις εθνικές αντιπροσωπείες, είναι σαφέστατα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς, για παράδειγμα, μόνο η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δώσει ώθηση 4% στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2020. Περαιτέρω, υπολογίζεται ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 15 έως 20%, αξιοποιώντας υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ενδεικτική της βαρύτητας, που αποδίδει η Ε.Ε. στην ψηφιακή οικονομία και την καινοτομία, είναι η πρόσφατη ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso. Ειδικά σε ό,τι αφορά το “Ψηφιακό Θεματολόγιο”, μεταξύ άλλων, ο κ. Barroso σχολίασε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη φορολογία στην ψηφιακή εποχή, η οποία θα υποβάλει την έκθεσή της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.   

Η Κομισιόν, κατά τις εν εξελίξει εργασίες της για την επανεξέταση του ΦΠΑ, θα ασχοληθεί και µε θέματα που αφορούν ειδικά την ψηφιακή οικονομία, όπως οι διαφοροποιημένοι φορολογικοί συντελεστές για τα ψηφιακά και τα συμβατικά προϊόντα. Το δε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στα θέματα, που σχετίζονται µε τη φορολογία κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2013.  

Περιβάλλον για ψηφιακές επενδύσεις
Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνούν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς. Ειδικότερα ο κ. Barroso ανέφερε για το ψηφιακό θεματολόγιο:

"Χρειαζόμαστε έναν ακμάζοντα ψηφιακό τομέα, που θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας μας και η εσωτερική αγορά τηλεπικοινωνιών πρέπει να είναι στην καρδιά του προβλήματος. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τις ελλείψεις και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις. Σήμερα μια δέσμη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στις τηλεπικοινωνίες είναι στο τραπέζι. Ας προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόοδο μέχρι το τέλος αυτής της νομοθετικής περιόδου”. 

Προστασία δεδομένων
Ειδική βαρύτητα αποδίδουν οι Κοινοτικές Αρχές και στο θέμα της προστασίας του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και στην ασφάλεια, που θεωρούνται εξίσου σημαντικές τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στη συμβατική αγορά.

“Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με δραστηριότητες παρακολούθησης έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ψηφιακές υπηρεσίες. Πρέπει να συνδυάσουμε το ψηφιακό θεματολόγιο με ένα καλύτερο πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε µια οικονομία που βασίζεται στα δεδομένα μεταξύ άλλων και τη δυνάμει επίδραση που ασκεί στην ανάπτυξη" σχολίασε ο κ. Barroso.  

Καινοτομία
Όσον αφορά την καινοτομία, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ξεκάθαρος: "Τα κράτη μέλη που εξακολούθησαν να επενδύουν στην καινοτομία είχαν καλύτερη πορεία στη σημερινή κρίση από εκείνα που δεν το έπραξαν. Η Ευρώπη καθυστερεί, ιδίως στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές και στην υψηλή τεχνολογία. Αν δεν ληφθούν μέτρα, η ΕΕ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στις ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές που συνδέονται με τις τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων”.

Σε κάθε περίπτωση στόχος των Κοινοτικών Αρχών είναι να μειωθεί η ψαλίδα που χωρίζει την ΕΕ από τις ΗΠΑ, καθώς όλες οι διαθέσιμες έρευνες πιστοποιούν, για παράδειγμα, ότι η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία λιγότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. 

Νατάσα Φραγκούλη 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ