Τον “χορό της ανόδου” στην αγορά των κινητών “σέρνουν” τα smartphones - Ρεκόρ πωλήσεων στη διεθνή αγορά το 3ο τρίμηνο του 2013

Έρευνες - Μελέτες

30 Οκτωβρίου 2013Το ρόλο τους ως “ατμομηχανή” του κλάδου των κινητών τηλεφώνων επιβεβαιώνουν τα smartphones, καθώς περισσότερες από μία στις δύο συσκευές (ποσοστό 55%), που διατέθηκαν στην αγορά το 3ο τρίμηνο του 2013, ανήκαν στην κατηγορία των λεγόμενων “έξυπνων κινητών”. Την υψηλή δημοτικότητα των smartphones επιβεβαιώνουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2013. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της International Data Corporation (IDC), το εξεταζόμενο διάστημα διετέθησαν στην παγκόσμια αγορά 258,4 εκατ. συσκευές smartphones, αριθμός αυξημένος κατά 38,8% σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, αυτή η επίδοση συνιστά ρεκόρ για μεμονωμένο τρίμηνο στην αγορά των smartphones, καθώς μεταφράζεται σε αύξηση 9% μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο. Το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ αφορούσε σε 237 εκατ. τεμάχια smartphones και είχε σημειωθεί το 2ο τρίμηνο του 2013. 

Συνολικά, η παγκόσμια αγορά των συσκευών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IDC, το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε στα 467,9 εκατ. συσκευές, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7% σε ετήσια βάση και 7% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του φετινού έτους, οπότε είχε ανέλθει σε 437,4 συσκευές.

Κινέζικος Δράκος
Σε επίπεδο συσκευών, σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, τη διαφορά στον τομέα των smartphones στο συγκεκριμένο τομέα την κάνουν - το δίχως άλλο - οι Κινέζοι κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον Ryan Reith, Program Director της IDC, το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2013 περισσότερο από το ένα τρίτο των συσκευών, που διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά, είχαν προέλευση την Κίνα, που αναδεικνύεται σε μία από τις πιο αναπτυσσόμενες αγορές στον κόσμο στον τομέα των smartphones. Μάλιστα,  το θετικό momemtum για τους Κινέζους κατασκευαστές εκτιμάται ότι θα έχει και ανάλογη συνέχεια. Την εν λόγω τάση επιβεβαιώνει και η κατάταξη των κατασκευαστών, που προκύπτει από τα στοιχεία της IDC για το 3ο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ο κατασκευαστής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις smartphones ήταν η Samsung με μερίδιο 31,4% (από 31% το 3ο τρίμηνο του 2012) έναντι 13,1% της Apple (από 14,4%).

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Huawei με μερίδιο 4,8%, με τη Lenovo να ακολουθεί με μερίδιο αγοράς 4,7%, και την LG να συμπληρώνει την πεντάδα των πρωταθλητών με μερίδιο 4,6%.  

Αμφίρροπη μάχη
“Πέρα από τη Samsung και την Apple στην κορυφή της κατάταξης, ένα αμφίρροπο αγώνα δίνουν οι κατασκευαστές, που προσπαθούν να “σπάσουν” την κυριαρχία τους”, σχολιάζει ο Ramon Llamas, Διευθυντής Ερευνών της IDC. Ο ίδιος επισημαίνει ότι το 3ο τρίμηνο, οι κινεζικές Huawei και Lenovo κατάφεραν να εκτοπίσουν την LG, ενώ δεν είναι πολύ πίσω άλλοι δύο κατασκευαστές από την Κίνα, η Coolpad και η ZTE.

Πάντως, συνολικά σε επίπεδο 3ου τριμήνου και το μερίδιο των υπόλοιπων κατασκευαστών - πέραν των πέντε μεγαλύτερων - αυξήθηκε στο 41,3% έναντι 33,7%.

Όσον αφορά την κατάταξη στο σύνολο της αγοράς των κινητών τηλεφώνων, πρώτη είναι και εδώ η Samsung με μερίδιο 24,7%, ακολουθούμενη από τη Nokia με 13,8%, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Apple με 7,2%. Στην τέταρτη θέση η LG με 3,6%, ενώ την πεντάδα κλείνει η Huawei με 3,1%. 

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ