Περισσότεροι από τους μισούς χρήστες Android δεν χρησιμοποιούν κανένα λογισμικό ασφάλειας στις συσκευές τους

Έρευνες - Μελέτες

14 Οκτωβρίου 2013Μικρή μόνο προσοχή σε θέματα ασφαλείας επιδεικνύουν οι χρήστες Android, καθώς περισσότεροι από ένας στους δύο (ποσοστό άνω του 50%) δεν χρησιμοποιούν λογισμικό για την προστασία των συσκευών τους από ψηφιακές απειλές. Η απρονοησία των κατόχων smartphones και tablets στην Ευρώπη, με λογισμικό Android, διαπιστώνεται, παρά το γεγονός ότι το Android αποτελεί, εδώ και καιρό, την πιο δημοφιλή πλατφόρμα για τους απλούς χρήστες, αλλά και τους ψηφιακούς εγκληματίες, που χρησιμοποιούν malware για να κλέψουν τα πολύτιμα στοιχεία των πρώτων.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ευρήματα έρευνας, που πραγματοποίησε η B2B International και η Kaspersky Lab το καλοκαίρι του 2013. Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 43% των κατόχων smartphone και το 46% των κατόχων tablet, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν εγκαταστήσει μια λύση ασφάλειας στις συσκευές τους, την οποία και χρησιμοποιούν. Σε άλλους ερωτηθέντες αρκεί να βασίζονται στις περιορισμένες δυνατότητες ασφάλειας, που βρίσκονται ενσωματωμένες στο λειτουργικό σύστημα των συσκευών τους ή να εμπιστεύονται το ένστικτό τους.

Κορυφαίος στόχος
Εν τω μεταξύ, για τους ψηφιακούς εγκληματίες το Android έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος στόχος ανάμεσα σε όλες τις mobile πλατφόρμες. Σύμφωνα με την υπηρεσία cloud της Kaspersky Lab, Kaspersky Security Network, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία για επείγουσες ψηφιακές απειλές, το 99% των σημερινών δειγμάτων malware, που στοχεύουν φορητές συσκευές, έχουν αναπτυχθεί για την πλατφόρμα Android. Και αυτή η απειλή αυξάνεται: οι ειδικοί της Kaspersky Lab εντοπίσαν 35.000 κακόβουλα δείγματα συνολικά για το 2012, ενώ μόνο το 1ο εξάμηνο του 2013 τα δείγματα ξεπερνούσαν τα 47.000.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ψηφιακοί εγκληματίες ενδιαφέρονται για την πλατφόρμα Android: η δημοτικότητα και η λειτουργικότητα της.

Ένα κακόβουλο πρόγραμμα μπορεί να κάνει ένα smartphone να στείλει γραπτά μηνύματα σε αριθμούς με λίγα ψηφία και υψηλές χρεώσεις και με τον τρόπο αυτό να κλέβει χρήματα από το λογαριασμό του χρήστη. Μπορεί να μετατρέψει το smartphone σε συσκευή - κατάσκοπο, δίνοντας στους απατεώνες πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων όλων των κλήσεων, της αλληλογραφίας, των κωδικών πρόσβασης σε κοινωνικά δίκτυα, των λογαριασμών e-pay, κ.λπ. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και computing των συσκευών Android είναι εξίσου δημοφιλείς για τους εγκληματίες και για τους απλούς χρήστες.

Απώλεια συσκευής
Υπάρχει άλλος ένας σοβαρός κίνδυνος, που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες: η υψηλή πιθανότητα οι συσκευές να χαθούν ή να κλαπούν. Για πολλούς ανθρώπους τα smartphones και τα tablets έχουν γίνει το κύριο μέσο αποθήκευσης για τις αγαπημένες τους φωτογραφίες και βίντεο, την αλληλογραφία με τους φίλους και την οικογένεια τους, τα έγγραφα που σχετίζονται με την εργασία τους κι άλλες πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες δεν πρέπει να βρεθούν σε λάθος χέρια. 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ