Αύξηση των προϋπολογισμών για τη διαχείριση κινδύνου κατά την επόμενη τριετία, επισημαίνει η Deloitte

Έρευνες - Μελέτες

05 Σεπτεμβρίου 2013

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των αλλεπάλληλων αλλαγών και έντονων διακυμάνσεων η διαχείριση του κινδύνου καθίσταται επιτακτική ανάγκη, τονίζουν οι συμμετέχοντες στη σχετική έρευνα της Deloitte. Ειδικότερα, η Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL) δημοσίευσε την 8η έκδοση της Παγκόσμιας Έρευνας για τη Διαχείριση Κινδύνου με τίτλο “Θέτοντας τον πήχη πιο ψηλά”. Αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας είναι η αξιολόγηση της θέσης της διαχείρισης κινδύνου, καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του σήμερα. Η όγδοη έκδοση περιλαμβάνει συνεντεύξεις από Διευθυντές Διαχείρισης Κινδύνου (CROs) - ή ομολόγους τους – από 86 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο, που αντιπροσωπεύουν τους διάφορους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με σύνολο ενεργητικού που υπερβαίνει τα $18 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εντατικοί ρυθμιστικοί έλεγχοι και η έντονη ανησυχία για την αντιμετώπιση των κινδύνων έχουν αυξήσει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών οργανισμών στη διαχείριση κινδύνου. Λόγω των παραπάνω, οι τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους για τη διαχείριση κινδύνου, ενισχύοντας τα προγράμματα διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, περίπου τα δυο τρίτα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (65%) δήλωσαν αύξηση των δαπανών τους για τη διαχείριση κινδύνου και την κανονιστική συμμόρφωση, από 55% το 2010.

Με μια προσεκτική ματιά στους αριθμούς παρατηρούμε μια απόκλιση στην κατανομή των δαπανών μεταξύ των επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους. Οι μεγαλύτερες και οι πιο σημαντικές συστημικά επιχειρήσεις έχουν εδώ και πολλά χρόνια ρυθμιστικό έλεγχο και διατηρούν την προσοχή τους σε ξεχωριστούς τομείς, όπως είναι η διαχείριση κινδύνου, η αναφορά κινδύνου, η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις με σύνολο ενεργητικού μικρότερο των 10 δισ. δολαρίων επικεντρώνονται τώρα στην ανάπτυξη ικανοτήτων που θα τις βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στις νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις που αρχικά εφαρμόστηκαν στους μεγαλύτερους οργανισμούς και τώρα προσεγγίζουν κλιμακωτά και τους μικρότερους.

Η πλειοψηφία των οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα (58%) σχεδιάζουν να αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους για τη διαχείριση κινδύνου για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ένα 17% προβλέπει ετήσια αύξηση 25% ή και περισσότερο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, το 39% των μεγάλων οργανισμών - κυρίως εκείνων που εδρεύουν στη Βόρεια Αμερική- ανέφεραν ότι έχουν πάνω από 250 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο τμήμα διαχείρισης κινδύνου Μαζί με την αύξηση των δαπανών, η διαχείριση κινδύνου γίνεται ένα πολύ σημαντικό θέμα που συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνεδριάσεων των διοικητικών συμβουλίων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 94% των διοικητικών συμβουλίων των εταιριών αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην εποπτεία διαχείρισης κινδύνου συγκριτικά με τον αντίστοιχο χρόνο που διέθετε για τον ίδιο σκοπό πέντε χρόνια πριν. Το 80% των υπευθύνων διαχείρισης κινδύνου αναφέρεται απευθείας είτε στο διοικητικό συμβούλιο ή στο Διευθύνοντα Σύμβουλο (CEO). Επιπλέον, το 98% των διοικητικών συμβουλίων ή των επιτροπών διαχείρισης κινδύνου επανεξετάζει τακτικά τις αναφορές διαχείρισης κινδύνου, σημειώνοντας αύξηση από το 85% όπου βρισκόταν το 2010.

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ