Tα πρώτα σημάδια ελπίδας στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Έρευνες - Μελέτες

09 Αυγούστου 2013

Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με ένα χρόνο πριν, είναι σαφές ότι πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, εκτιμά η Beta Χρηματιστηριακή στην ειδική αναφορά της για την ελληνική οικονομία, όπου επισημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει μειωθεί σημαντικά και η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ είναι πολύ χαμηλή.

Η ψυχολογία των επενδυτών έχει αποκτήσει δυναμική, οι τιμές στα ομόλογα και τις μετοχές έχουν αυξηθεί ενώ και οι καταθέσεις επιστρέφουν σταθερά στις εγχώριες τράπεζες, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Η Ελλάδα έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου (20,1%) σωρευτική μείωση στο ΑΕΠ της από το 2008. Ωστόσο, με το πρόγραμμα προσαρμογής να βρίσκεται σε καλό δρόμο, την τεράστια βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα και με τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε λειτουργία σε πολύ πιο ευνοϊκές αγορές, καθώς και με την επανεκκίνηση των έργων υποδομής αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία να βελτιώνονται γρήγορα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να ξαναρχίσει από το 1ο τρίμηνο του 2014 σε ετήσια βάση, επισημαίνει η Beta που για το 2013 εκτιμά μείωση 3,6% στο ΑΕΠ.

Η απόσταση που πρέπει να καλύψει η χώρα απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι η Ελλάδα έχει κάνει - και συνεχίζει να κάνει - σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Η χώρα έχει αποκαταστήσει την επικοινωνία της με κέντρα λήψης αποφάσεων, εξαλείφοντας το "GREXIT" από το χρηματοπιστωτικό λεξιλόγιο και φέρνοντας την έννοια "GRECOVERY", η οποία προσελκύει νέους επενδυτές, εξηγεί η BetaΧρηματιστηριακή.

Αλλαγές

  • Από πρωτογενές έλλειμμα 10,5% το 2009 σε ένα προβλεπόμενο πλεόνασμα 1,5% το επόμενο έτος
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 11,2% μειώθηκε στο 0,8%
  • Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει βελτιωθεί 25%
  • Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 21% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2013 έναντι της ίδιας περιόδου το 2012
  • Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μείωσε το συστημικό κίνδυνο
  • Ο τουρισμός αυξάνει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ. Οι αφίξεις αναμένονται να φθάσουν το επίπεδο ρεκόρ των 17 εκατ.
  • Η επανέναρξη των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων αποτελεί βασική προτεραιότητα, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για το κράτος, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία
  • Οι νέοι επενδυτές όπως το PPF, το QPI, η Cosco, η Socar, η Eldoraldo Gold και άλλες εταιρείες έχουν επενδύσει ή είναι έτοιμοι να επενδύσουν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στην πραγματική οικονομία. Επίσης, η Fairfax, το Third Point και η Baupost είναι ενεργές και αναζητούν ευκαιρίες σε διάφορες κατηγορίες επενδύσεων
  • Οι επιτυχείς εκδόσεις από ΟΤΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Intralot και S&B
  • Τέλος, το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, αλλά υπάρχουν επιλογές που πρέπει να εξεταστούν (OSI, ESM, επέκταση χρόνου, μηδενικά κουπόνια κλπ.).

Η κυβέρνηση, πέτυχε σε διάφορους τομείς, παρά τις δυσκολίες στην οικονομία. Σημαντικά επιτεύγματα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα: Ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση επιτεύχθηκε και το συνταξιοδοτικό σύστημα τέθηκε σε βιώσιμη βάση, επισημαίνει η Beta και ταυτόχρονα, η Ελλάδα παρέμεινε στη ζώνη του ευρώ.

Η κυβερνητική πολιτική θα συνεχίσει να κινείται προς τρεις βασικές κατευθύνσεις:

1. Συνέχεια στην αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση αλλά και η θετική ψυχολογία να ενισχυθεί περαιτέρω.

2. Επιτάχυνση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων και βελτίωση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, στοιχείο που μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις στην οικονομία.

3. Το ξεκαθάρισμα των χρεών με τους προμηθευτές του δημόσιου τομέα, ενέργεια που θα βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

Η Beta Χρηματιστηριακή καταλήγει "η επίσημη πρόβλεψη +0,6% το 2014 στο ΑΕΠ μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά δεν είναι αδύνατη. Σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα τις απαραίτητες ενέργειες και να συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα.

Σαφώς κίνδυνοι όσον αφορά την εκτέλεση εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά από την άλλη πλευρά το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα αλλάζει. Καθώς η χώρα είναι πολύ κοντά στην ανάκαμψη στους επόμενους 12 μήνες, μετά από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης, εμείς βλέπουμε πιο πιθανό να έχουμε θετικές εκπλήξεις, παρά αρνητικές".

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ