Υψηλή ζήτηση και ενδιαφέρον για τις διαδικτυακές υπηρεσίες υγείας, καταγράφει σε έρευνα το ELTRUN

Έρευνες - Μελέτες

18 Ιουνίου 2013

Υψηλή η χρήση του Διαδικτύου στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα, με προβληματισμούς όμως για την αξιοπιστία του, είναι το βασικό συμπέρασμα της πανελλήνιας έρευνας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν - ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα Απρίλιος - Μάιος 2013 και τα αποτελέσματά της (βασισμένα σε 1.024 ερωτηματολόγια) έχουν ως στόχο να εξηγήσουν τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων τόσο από την πλευρά των Internet users, όσο και από την πλευρά των επαγγελματιών/ιατρών. 

Πιο συγκεκριμένα, 8 στους 10 Internet users δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθούν και συλλέξουν πληροφορία, η οποία σχετίζεται με ιατρικά θέματα. Εξέχουσα θέση στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κατέχουν οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες (83%), ενώ αρχίζει να αυξάνεται και η χρήση των mobile εφαρμογών (22%).

Από τους Έλληνες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ιατρικά θέματα, πλέον, τα 2/3 ψάχνουν σε ιατρικά sites να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα πριν επισκεφθούν ένα γιατρό. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι 4/10 “επιβεβαιώνουν” τη διάγνωση/θεραπεία σε εξειδικευμένα ιατρικά sites μετά την επίσκεψη στο γιατρό. Η νέα τάση, που χρήζει περισσότερης ανάλυσης είναι ότι 1 στους 3 χρήστες προτιμά να διαβάζει blogs/forums, όπου συμμετέχουν ενεργά, άτομα με παρόμοια προβλήματα υγείας. 

Αυτό επιβεβαιώνει τη γενικότερη τάση δημιουργίας μέσω του διαδικτύου νέων συνεργασιών/δυναμικών πέρα των γνωστών παραδοσιακών σχέσεων συναλλαγής/εμπιστοσύνης. 

Εμπιστοσύνη
Βέβαια, το πρόβλημα της εμπιστοσύνης παραμένει, αφού μόλις το 6% των χρηστών είναι σίγουροι ότι αυτά που διαβάζουν σε ιατρικά sites είναι αξιόπιστα. Για  το λόγο αυτό, το Εργαστήριο ELTRUN ξεκίνησε την καταγραφή/αξιολόγηση των ιατρικών sites, με στόχο να ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη για 300 ιατρικά sites μέχρι τέλη Αυγούστου. 

Οι υπηρεσίες που επιθυμούν οι πολίτες σχετίζονται με την εξοικονόμηση χρόνου και γενικά την εξυπηρέτηση. Πιο συγκεκριμένα, 2 στους 3 δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να αποστείλει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς επίσης 1 στους 2 χρήστες δηλώνει την επιθυμία του να κανονίσει τη συνάντηση με τον ιατρό του μέσω κάποιας εφαρμογής.

Η επίδραση που έχει το Διαδίκτυο πλέον στην καθημερινότητα των ασθενών χρηστών Internet φαίνεται και από το αποτέλεσμα ότι 7 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν επισκεφθεί γιατρό που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Μάλιστα, περίπου 1 στους 2 από αυτούς τους πολίτες πιστεύει ότι η ενεργή συμμετοχή του γιατρού του με το Διαδίκτυο του ενισχύει την επικοινωνία μαζί του και του μειώνει το άγχος γιατί τον “νιώθει συνέχεια δίπλα του”.

Η σημαντική ανάπτυξη της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινότητα των internet users, έχει ήδη γίνει αντιληπτή και από τους επαγγελματίες/ιατρούς, οι οποίοι έχουν γίνει ιδιαίτερα ενεργοί, αφού 8 στους 10 ιατρούς δηλώνουν ότι συμμετέχουν σε forums/blogs μέσω των οποίων ανταλλάσσουν πληροφορίες με συναδέλφους τους. Βέβαια, η αξιοποίηση του διαδικτύου γίνεται, κυρίως, για προσωπικούς επαγγελματικούς/επιστημονικούς σκοπούς, αφού μόλις το 7% των ιατρών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί συχνά το διαδίκτυο για να ενημερώσει τους πολίτες για θέματα της ειδικότητας του.

Τα πλεονεκτήματα, που αναγνωρίζουν οι επαγγελματίες του χώρου από τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, σχετίζονται κυρίως με την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ειδικών και την απόκτηση πληροφορίας σχετικά με την ειδικότητα τους (71%). Ο προβληματισμός των γιατρών εντοπίζεται στην αξιοπιστία, αφού μόνο 1 στους 3 πιστεύει με σιγουριά ότι τα ιατρικά sites παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και ότι μπορούν να δώσουν σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις ασθενών.

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ