Βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης στην ελληνική αγορά εργασίας για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο με την πρόθεση των προσλήψεων να κυριαρχεί έναντι των απολύσεων για πρώτη φορά μετά το 2010, διαπιστώνει η Manpower

Έρευνες - Μελέτες

11 Ιουνίου 2013

Ενθαρρυντικά σημάδια για την αγορά εργασίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2013 προκύπτουν από τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ManpowerGroup. Συγκεκριμένα βελτιώνονται οι προθέσεις των προσλήψεων σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και σε οκτώ από τους εννέα τομείς σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2012. Ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης ανακάμπτει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο -3%.

Σε διεθνές επίπεδο θετική δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται στις 31 από τις 42 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα, ωστόσο τα αποτελέσματα για το 3ο τρίμηνο δεν παρέχουν ουσιώδεις ενδείξεις για μία παγκόσμια ανάκαμψη των προσλήψεων.

Παρά το ότι ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων για το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2013 είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από το 2ο τρίμηνο 2010. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών, σε 5 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένονται προσλήψεις. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 7 τομείς, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους και σε 8 τομείς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Η Έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τι λένε οι εργοδότες
Τα στοιχεία της Έρευνας για το προσεχές τρίμηνο αποκαλύπτουν ότι το 16% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -3%. Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στο εξής, ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της Έρευνας θα αφορά εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. 

“Έχουμε, πλέον, στη διάθεσή μας κάποια σημάδια που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται αργά αλλά σταθερά, για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο. Για πρώτη φορά από το 2010, εξετάζοντας τα μη εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, οι προθέσεις προσλήψεων υπερβαίνουν αυτές των απολύσεων.
Tο επιχειρηματικό περιβάλλον, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο για όλη την Ευρώπη, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται ολοένα οξύτερος, οι οικονομικοί κύκλοι βραχύτεροι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ταχύτερης προσαρμογής στα δεδομένα, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Παράλληλα, οι νέες ανάγκες δημιουργούν νέους ρόλους και ζητούμενα ή αλλάζουν το περιεχόμενο παραδοσιακών ρόλων κι αυτό σημαίνει ότι τα άτομα, εντός και εκτός αγοράς εργασίας, χρειάζεται να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση”, σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. “Το έλλειμμα, σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου, παραμένει. Η αγορά εξακολουθεί να χρειάζεται κατάλληλα εργασιακά μοντέλα και ορθή εφαρμογή των πρόσφατων διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε  οι επιχειρήσεις να παραμένουν ανταγωνιστικές και αποτελεσματικές, η προσαρμογή των ατόμων στα νέα δεδομένα να υποστηρίζεται επαρκώς και να κλείσει επιτέλους η πόρτα στη μαύρη εργασία και τις αθέμιτες πρακτικές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μετάβαση και επιτυχή παραμονή των νέων στην αγορά εργασίας, το ζήτημα συνεχίζει να απαιτεί μια επείγουσα και συστηματική αντιμετώπιση. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η προσπάθεια ενός δεν είναι αρκετή. Απαιτείται σύμπραξη και συνεργασία όλων: του κράτους, της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και των ίδιων των ατόμων”.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας για το 3ο τρίμηνο του 2013. Οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού αναφέρουν τις πιο αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, με τον Δείκτη να διαμορφώνεται στο +7%, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές για τον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο +4%. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%, ενώ οι Προοπτικές στους τομείς Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση εξασθενούν, διαμορφώνοντας τον Δείκτη στο -9% και -6% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι Συνολικές Προοπτικές αυξάνονται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική). Ο Δείκτης των προσλήψεων στον τομέα των Κατασκευών σημειώνει βελτίωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, στον τομέα της Μεταποίησης τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2012, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική βελτίωση, της τάξης των 21 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών. Oι εργοδότες, στους τομείς Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Τουρισμός, αναφέρουν βελτίωση της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, αυξήσεις της τάξης των 15 και 14 ποσοστιαίων μονάδων αναφέρουν οι εργοδότες στους τομείς Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες και Μεταφορές & Επικοινωνίες αντίστοιχα, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. 

“Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι ενδείξεις της ζήτησης είναι πλέον απτές, ο κλάδος του Τουρισμού κινείται ανοδικά για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα μηνύματα σε όλους τους κλάδους, πλην ενός, είναι θετικά και στην ετήσια σύγκριση. Η αύξηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας σε επίπεδο χώρας αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας, μία τάση που θα θέλαμε να δούμε να συνεχίζεται, αν όχι να ενισχύεται, και στο επόμενο τρίμηνο”,
σχολιάζει η Δρ Κουσία

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή
Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν υποτονικές προθέσεις προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο. Στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -2%, ενώ οι Προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο -1%.Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο του 2012, οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης. Οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Διεθνείς τάσεις
Περισσότεροι από 66.000 εργοδότες από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης. Θετική δραστηριότητα προσλήψεων, σε ποικίλους βαθμούς, αναμένεται στις 31 από τις 42 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για το 3ο τρίμηνο δεν παρέχουν ουσιώδεις ενδείξεις για μία παγκόσμια ανάκαμψη των προσλήψεων. Αντιθέτως, η αβεβαιότητα συνεχίζει να επιβαρύνει το βαθμό εμπιστοσύνης των εργοδοτών και από την έρευνα προκύπτει ότι η δραστηριότητα προσλήψεων στις περισσότερες χώρες θα καμφθεί σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.  Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης βελτιώνονται ή διατηρούνται σχετικά σταθερές σε μόλις19 χώρες. Οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων παγκοσμίως είναι η Ταϊβάν, η Βραζιλία, ο Παναμάς, το Περού και η Τουρκία. Αντίθετα, οι χώρες με τις δυσμενέστερες συνθήκες, για τα άτομα που αναζητούν εργασία, είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. 

Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, με προβλέψεις για την απασχόληση που θα αφορούν το 4ο τρίμηνο του 2013. 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ