Υπηρεσίες cloud και big data analytics καθόρισαν την αγορά λογισμικού το 2012, σύμφωνα με την IDC

Έρευνες - Μελέτες

09 Μαΐου 2013

Με άνοδο 3,6% έκλεισε η παγκόσμια αγορά λογισμικού το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της IDC. Συνολικά η αξία της αγοράς λογισμικού διεθνώς έφτασε τα $342 δις, δείχνοντας καλύτερη επίδοση σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη των αναλυτών της IDC, που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 3,4%. Υπό αυτή την έννοια, το 2012 επιβεβαιώνει την αρχή μιας συντηρητικής περιόδου ανάπτυξης, που ωστόσο περιλαμβάνει και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους τομείς της αγοράς, όπως λογισμικό Data Access, Analysis and Delivery, Collaborative Applications, λογισμικό CRM, λογισμικό ασφαλείας, καθώς και λογισμικό διαχείρισης δικτύου. Κάθε ένας από αυτούς τομείς της ευρύτερης αγοράς λογισμικού αυξήθηκε κατά 6% - 7%, ποσοστό διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό ανάπτυξης της αγοράς λογισμικού παγκοσμίως. 

Όπως επισημαίνει, ο Henry D. Morris, Senior Vice President for Worldwide Software, Services and Executive Advisory Research "η παγκόσμια αγορά λογισμικού, που αποτελείται από πολλά επίπεδα τεχνολογιών και λύσεων, αυξάνεται πιο αργά αυτήν την περίοδο της οικονομικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη σε επιλεγμένους τομείς. Η διαχείριση και αξιοποίηση των πληροφοριών για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης σε αγορές που σχετίζονται με Big Data Αnalytics. Επίσης, η ραγδαία αύξηση υπηρεσιών cloud τροφοδοτεί την ανάπτυξη σε τομείς εφαρμογών, που σχετίζονται με την κοινωνική και επιχειρηματική εμπειρία του πελάτη. Και οι δύο αυτές κατηγορίες απαιτούν αξιόπιστη και ασφαλή υποδομή και οδηγούν τις επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας και της διαχείρισης του δικτύου. Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογικών δυνάμεων που ωθούν την ανάπτυξη έχει χαρακτηριστεί από την IDC ως η Τρίτη Πλατφόρμα".

Τρεις είναι οι κύριοι τομείς λογισμικού σύμφωνα με την ταξινόμηση της IDC: Εφαρμογές, Ανάπτυξη Εφαρμογών (AD&D) και λογισμικό υποδομής. Μεταξύ των τριών βασικών τμημάτων, το AD&D τμήμα, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 24% των συνολικών εσόδων του λογισμικού το 2012, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά με ρυθμό ανόδου 4,6% από χρονιά σε χρονιά. Στην κατηγορία των εφαρμογών, που αντιστοιχεί στο 49% των συνολικών εσόδων της αγοράς του λογισμικού, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2012 ήταν 3,3%. Σε αυτήν την κατηγορία της αγοράς, οι εφαρμογές CRM ξεχώρισαν με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 7%. Το τρίτο τμήμα της αγοράς λογισμικού αφορά το λογισμικό υποδομής, το οποίο αντιστοιχεί στο 27% των συνολικών εσόδων του λογισμικού και σημείωσε αύξηση κατά 3,3% το 2012. Το λογισμικό ασφαλείας και το λογισμικό διαχείρισης δικτύου είναι οι δευτερεύοντες τομείς αυτής της κατηγορίας και  αυξήθηκαν από 6% το 2012. 

Σε περιφερειακό επίπεδο, η συνολική αγορά λογισμικού επηρεάστηκε από την πτωτική τάση στη Δυτική Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει το 26,5% της παγκόσμιας αγοράς και ήταν η μόνη περιοχή που εμφάνισε αρνητικό πρόσημο το 2012. Η αγορά των ΗΠΑ, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 45% της συνολικής αγοράς, αυξήθηκε κατά 6% το 2012, ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας), της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEMA) εμφάνισαν σταθερή ανάπτυξη. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2012 ήταν η Σαουδική Αραβία, το Περού, η Κολομβία, η Κίνα και η Τουρκία.

Top 5, Παγκόσμια Αγορά Λογισμικού, 2012Λέττα Καλαμαρά

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ