Ανακτά το χαμένο έδαφος η ελληνική αγορά πληροφορικής και επικοινωνιών σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, στη CEBIT 2013

Έρευνες - Μελέτες

06 Μαρτίου 2013

“Στις οικονομίες συνεργασίας δεν μπορεί κανείς να μείνει πίσω”, ήταν το μήνυμα της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, στα εγκαίνια  της μεγάλης έκθεσης τεχνολογίας CEBIT 2013. Περισσότερα από 2.500 άτομα παρακολούθησαν την ομιλία της κυρίας Μέρκελ, στην επίσημη έναρξη της CEBIT, στην οποία φέτος τιμωμένη χώρα είναι η “γειτονική” Πολωνία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, η τεχνολογία πρέπει να οδηγεί στην πρόοδο. Το Ίντερνετ είναι μέρος της πραγματικής παραγωγής. Γνώση, εμπειρία και συνεργατικότητα είναι το τρίπτυχο της φετινής έκθεσης.

Για την ελληνική επιχειρηματική αποστολή η πρώτη ημέρα της μεγάλης έκθεσης τεχνολογίας CEBIT 2013 ξεκίνησε ενθαρρυντικά. Ήδη περισσότερες από 92 B2B συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Εθνικό Περίπτερο (Hall 3, Stand A08) σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της έκθεσης. Η παρουσία της ελληνικής αποστολής στη φετινή έκθεση τεχνολογίας στο Ανόβερο επιβεβαιώνει την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου να βρουν διέξοδο στην κρίση και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις αγορές του εξωτερικού σε ένα δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό τομέα. 

Στην προσπάθεια των ελληνικών εταιρειών του κλάδου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων εστίασε, κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης, ο  κύριος Axel Pols, Managing Director, Bitkom Research and Chairman, EITO Task Force. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του European Information Technology Observatory για την πορεία της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών το 2013, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αναμένεται να καλύψουν σημαντικό μέρος των απωλειών των προηγούμενων χρόνων. Συγκεκριμένα για το 2013 η αγορά ΙΤ εκτιμάται ότι θα φτάσει τα €1,3 δις, εμφανίζοντας μείωση 2,7% από 9,5% το 2012 και 14,2% το 2011. Βάσει των στοιχείων του ΕΙΤΟ, σημαντική αναμένεται να είναι η άνοδος του τεχνολογικού εξοπλισμού και ακολουθεί το λογισμικό και οι υπηρεσίες. Ειδικότερα ο εξοπλισμός πληροφορικής εκτιμάται ότι το 2013 θα περιορίσει τις απώλειες του, σημειώνοντας μείωση κατά 1,1% έναντι 12,6% το 2012 και 24,7% το 2011. 

Σύμφωνα με τον ΕΙΤΟ, την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών το 2013 οδηγούν οι συνδέσεις στο Ίντερνετ και οι υπηρεσίες δεδομένων. Αναλυτικά η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών το 2013 θα φτάσει τα €4,3 δις. Οι συνδέσεις στο θετικό πρόσημο και αύξηση 4%. Ακολουθούν οι υπηρεσίες φωνής και ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

Συνολικά για την ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, ο ΕΙΤΟ για το 2013 εκτιμά πως η αξία της το 2013 θα φτάσει τα €684 τρις, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,9%. 

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της έκθεσης στο ελληνικό περίπτερο ολοκληρώθηκε με την επισκόπηση της ευρωπαϊκής και γερμανικής αγοράς τεχνολογίας από τον κύριο Αριστοτέλη Καμπαργάνο, ICT Expert.Λέττα Καλαμαρά

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ