Η ανεργία αυξάνεται αλλά οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν σημαντικές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη Manpower

Έρευνες - Μελέτες

07 Ιουνίου 2011

Το 41% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας τους, συγκριτικά με το 34% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος, σύμφωνα με τη Manpower. Τα φετινά αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup είναι ενδεικτικά για τη στρατηγική αξιοποίησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας που αναζητά απεγνωσμένα κεφάλαια επιβίωσης αλλά και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Η έρευνα λοιπόν αποκαλύπτει ότι το 41% των εργοδοτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κάλυψη σημαντικών για την επιτυχία της εταιρείας τους θέσεων. Εκτός από την Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο για έκτη χρονιά και φανερώνει φέτος ότι ένας στους τρεις εργοδότες σε όλον τον κόσμο δυσκολεύεται να καλύψει σημαντικές κενές θέσεις εργασίας. Σχεδόν 40.000 εργοδότες σε 39 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup κατά το 1o τρίμηνο του 2011, προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός επιρροής της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σταθμισμένο δείγμα 751 εργοδοτών. 

Στοχευμένη προσφορά και ζήτηση
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι από τους πολυτιμότερους πόρους που διαθέτει μια επιχείρηση, ένα κράτος. Η διαχείρισή αυτού του τεράστιου και διαρκώς μεταβαλλόμενου και εξελισσόμενου κεφαλαίου απαιτεί πολιτική και στρατηγική υψηλού επιπέδου, εάν ο στόχος βέβαια είναι η αντίστοιχα υψηλών προδιαγραφών απόδοσή του. Κατά την παρούσα κρίση, που περισσεύουν πλέον οι κάθε είδους τοποθετήσεις και διαπιστώσεις, έφτασε η κρίσιμη στιγμή να επαναπροσδιορίσει η ελληνική οικονομία τις δυνατότητες που έχει, ώστε να αξιοποιήσει παραγωγικά και αναπτυξιακά το ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο δεν αποτελεί μόνο αριθμούς σε διάφορες στατιστικές.

Σύμφωνα με τη Manpower, στη χώρα μας οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων Επαγγελματιών Πωλητών, με δεύτερη ειδικότητα τους Τεχνικούς. Την τρίτη θέση κατέχουν φέτος τα Υψηλόβαθμα Στελέχη, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή καταγράφονται εκατοντάδες που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους εργάτες, θέση που δεν απαιτεί τυπικά προσόντα. Όπως τονίζει η Δρ. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup, στην Ελλάδα, “αν και δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι εργοδότες την ίδια δυσκολία, στην εύρεση του ταλέντου, όλες οι διεθνείς τάσεις δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό θα είναι πιο γενικευμένο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα: Διανύουμε την Εποχή του Ανθρώπου, όπου οι οικονομικές πιέσεις είναι μεγάλες και οι οργανισμοί έχουν αναγκαστεί να κάνουν λιγότερα με περισσότερα. Για το λόγο αυτό χρειάζονται τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις. Η έλλειψη Ταλέντου είναι το πιο έντονο χαρακτηριστικό αυτής της Εποχής. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν μια μακρόπνοη προσέγγιση, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν το ταλέντο που χρειάζονται για να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.”

Έλλειψη τυπικών προσόντων και πιστοποίησης γνώσης
Το Προσωπικό όλων των βαθμίδων για λογιστήρια και οικονομικές υπηρεσίες, όπως και οι Μηχανοτεχνίτες, διατηρούνται περίπου στις ίδιες θέσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ η ζήτηση σε Εργάτες και Χειρώνακτες έχει ανεβεί στη λίστα. Το Προσωπικό Διοικητικής και Γραμματειακής Υποστήριξης παρουσιάζει μικρότερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ για πρώτη φορά μπαίνουν στη λίστα με τα δέκα επαγγέλματα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση προσωπικού οι Οδηγοί και Χειριστές Βαρέων Οχημάτων και οι Επόπτες. Όταν οι εργοδότες ερωτήθηκαν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις εργασίας, ο πρώτος που ανέφεραν ήταν η Έλλειψη Εμπειρίας, σε ποσοστό 34%, ακολουθούμενος από την Έλλειψη Κατάλληλων Υποψηφίων σε ποσοστό 28%. Ακολουθεί η Έλλειψη Γνώσης της συγκεκριμένης (κατά περίπτωση) Αγοράς ή η έλλειψη Τυπικών Προσόντων ή Πιστοποιήσεων, με 24%. “Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι η δυσκολία εύρεσης ταλέντων οφείλεται στο έλλειμμα δεξιοτήτων και εμπειρίας των ατόμων, θα πρέπει να αφυπνίσει τους οργανισμούς, τον εκπαιδευτικό τομέα, τις κυβερνήσεις και τα ίδια τα άτομα”, προσέθεσε η Δρ. Βενετία Κουσία. “Είναι επιτακτική ανάγκη οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας κατά τρόπο συστηματικό, ευέλικτο, εύστροφο και βιώσιμο. Και αυτή η έλλειψη ισορροπίας αντικατοπτρίζει τις νέες δεξιότητες, τις νέες ικανότητες που απαιτούνται στην Εποχή του Ανθρώπου: Ενώ η ανεργία αυξάνεται, οι εργοδότες δεν μπορούν να καλύψουν σημαντικές θέσεις εργασίας”. Οι εργοδότες, όμως απάντησαν και σε μια ακόμη ερώτηση, σχετικά με τις στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην κάλυψη θέσεων. Με μεγάλη διαφορά, πρώτη βγήκε η προσφορά επιπλέον εκπαίδευσης στο προσωπικό, με 39%, ενώ δεύτερη στρατηγική είναι η εστίαση στη διακράτηση προσωπικού στις συγκεκριμένες θέσεις με 17%. Επίσης σημαντικές στρατηγικές, τρίτη και τέταρτη στις προτεραιότητες των εργοδοτών με 15% και 14%, είναι ο επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης, για να περιληφθούν και υποψήφιοι χωρίς τα τυπικά προσόντα που είχαν οριστεί και η τοποθέτηση ανθρώπων που δεν έχουν τα προσόντα εκείνη τη στιγμή.

Διεθνής αγορά
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργοδότες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία για την εξεύρεση των κατάλληλων ατόμων είναι στην Ιαπωνία (80%),  Ινδία (67%), Βραζιλία (57%), Αυστραλία (54%), Ταιβάν (54%), Ρουμανία (53%), ΗΠΑ (52%), Αργεντινή (51%), Τουρκία (48%), Ελβετία (46%), Νέα Ζηλανδία (44%), Σιγκαπούρη (44%), Βουλγαρία (42%),  Χονγκ Κονγκ (42%) και Μεξικό (42%). Όσον αφορά την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της  Αφρικής, το επίπεδο της δυσκολίας στην κάλυψη των θέσεων εργασίας ποικίλλει ανάλογα την περιοχή, με τους εργοδότες στη Ρουμανία να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν  μεγαλύτερη δυσκολία (53%). Η Τουρκία, η Ελβετία, η Βουλγαρία, η Γερμανία και το Βέλγιο επίσης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους για την κάλυψη κενών θέσεων σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που αγγίζει το 34%. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία , το Η.Β., τη Νότια Αφρική και την Ισπανία αντιμετωπίζουν ποσοστά δυσκολίας κάτω του μέσου όρου για την κάλυψη των κενών θέσεων. Στη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Πολωνία οι εργοδότες αντιμετωπίζουν σημαντικά μικρότερη δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων σε σχέση με τους εταίρους τους με μόλις το 9%, το 5% και το 4% αντίστοιχα να αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. © Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2011

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ