Πτώση κατά 8 θέσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το “The Global Information Technology Report 2010 - 2011” του World Economic Forum

Έρευνες - Μελέτες

13 Απριλίου 2011

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν βασικό παράγοντα για ένα πιο οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμου κόσμου στον απόηχο μιας από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Το Global Information Technology Report 2010 - 2011 επισημαίνει το βασικό ρόλο των ΤΠΕ ως καταλύτη για το μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας στην επόμενη δεκαετία, μέσω του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι σκανδιναβικές χώρες αλλά και οι χώρες της Ασίας αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στη διαμόρφωση του νέου οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Η έκθεση τονίζει ότι όσο πιο “διασυνδεμένη” στον ιστό των παγκόσμιων τεχνολογιών είναι μια χώρα, τόσο η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και γίνεται πιο ανταγωνιστική.

Η Σουηδία και η Σιγκαπούρη συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης στη λίστα της έκθεσης για την τεχνολογία την περίοδο 2010 - 2011. Στη 3η θέση ακολουθεί η Φινλανδία, που ανέβηκε 3 θέσεις, ενώ η Ελβετία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερά στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Την πρώτη δεκάδα των πιο τεχνολογικά προηγμένων και ψηφιακά διασυνδεδεμένων χωρών συμπληρώνουν, κατά σειρά, η Ταϊβάν, η Δανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ν. Κορέα.

Η βαθμολογία της Σουηδίας που βρίσκεται στην 1η θέση είναι 5,60 μονάδες, ενώ της Ελλάδας που βρίσκεται στην 64η είναι 3,83 μονάδες και του Τσαντ που είναι τελευταία στην κατάταξη σε σύνολο 138 χωρών είναι 2,59 μονάδες. Για συγκριτικούς λόγους, αναφέρεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 31η θέση, η Ρουμανία στην 65η, η Βουλγαρία στην 68η και η Τουρκία στην 71η.

Στην παγκόσμια κατάταξη, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως το Κατάρ (25η θέση), η Μάλτα (27η θέση), η Πορτογαλία (32η θέση), η Μαλαισία (28η θέση), η Τυνησία (35η θέση), το Μαυροβούνιο (44η θέση), η Κόστα Ρίκα (46η θέση), η Ιορδανία (50η θέση), η Κολομβία (58η θέση) και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο (63η θέση). Η κατάταξη των χωρών στο Global Information Technology Report 2010 - 2011 του World Economic Forum γίνεται με βάση τρεις άξονες: το γενικότερο περιβάλλον για τις ΤΠΕ σε μια χώρα (επιχειρηματικό, ρυθμιστικό, υποδομές), την ετοιμότητα των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν δεόντως τις ΤΠΕ και, τέλος, την πραγματική χρήση των διαθέσιμων ΤΠΕ που γίνεται από κάθε κράτος.

Ελλάδα
Στην έκθεση η Ελλάδα καταλαμβάνει την 64η θέση μεταξύ 138 χωρών, όσον αφορά την εισαγωγή και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Κατά την προηγούμενη χρονιά η Ελλάδα κατείχε την 56η θέση μεταξύ 133 χωρών. Η χώρα μας απέσπασε χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά τη χρήση της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την ανάπτυξη της οικονομίας και της προόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα κατέχει την 122η θέση μεταξύ 138 χωρών αναφορικά με την επίδραση των νέων τεχνολογιών στη δημιουργία νέων οργανωτικών δομών.

Επίσης, πολύ χαμηλές είναι οι επιδόσεις της χώρας μας αναφορικά με την επιχειρηματική ετοιμότητα και τη σχέση αγοράς με επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό πως η βαθμολογία για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και τεχνολογία είναι χαμηλή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της έκθεσης.© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2011

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ