Το 60% των εργαζομένων απαντά θετικά στην τηλεργασία, σύμφωνα με τη Cisco

Έρευνες - Μελέτες

20 Οκτωβρίου 2010

Η οικονομική κρίση και ο υψηλός δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θέτουν σε νέα βάση τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την τόνωση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το δικαίωμα στην εργασία υπό αξιοπρεπείς συνθήκες είναι αδιαμφισβήτητο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει όμως νέα ζητήματα, όπως είναι η εργασία από απόσταση και ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας. Μύθος ή πραγματικότητα η εργασία από απόσταση, είναι ένα θέμα που απασχολεί επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και φυσικά τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Μία πρόσφατη διεθνής μελέτη της Cisco αποκαλύπτει ότι τρεις στους πέντε εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται πια να βρίσκονται στο γραφείο έτσι ώστε να είναι παραγωγικοί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Στην πραγματικότητα, η επιθυμία τους να εργάζονται εν κινήσει και να είναι ευέλικτοι όσον αφορά στην πρόσβασή τους σε εταιρικά δεδομένα είναι τόσο ισχυρή, ώστε το ίδιο ποσοστό εργαζομένων θα επέλεγαν εργασίες που πληρώνουν λιγότερα αλλά προσφέρουν πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα εκτός γραφείου, έναντι καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας οι οποίες στερούνταν ευελιξίας. Αυτό και άλλα συμπεράσματα δίνουν μία πραγματική εικόνα των προσδοκιών, των απαιτήσεων και της συμπεριφοράς των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, που επηρεάζουν τόσο τον τρόπο με τον οποίο κάποιος έχει πρόσβαση σε πληροφορίες, όσο και τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η επικοινωνία στον χώρο της επιχείρησης.

Τεχνολογία και ασφάλεια
Η μελέτη, που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 2.600 εργαζόμενους από 13 χώρες, απεκάλυψε ότι δύο στους τρεις εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα (66%) πιστεύουν ότι το τμήμα Πληροφορικής θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή – προσωπική ή εταιρική – για πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, εφαρμογές και δεδομένα οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, ενώ περιμένουν οι τύποι συσκευών να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται. Στο μέλλον οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η γκάμα συνδεδεμένων στο δίκτυο τερματικών συσκευών θα διευρυνθεί για να συμπεριλάβει μη παραδοσιακές συσκευές όπως, για παράδειγμα, τηλεοράσεις και οθόνες πλοήγησης σε οχήματα. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες από το τμήμα Πληροφορικής δήλωσαν ότι δεν είναι αρκετά καλά ενημερωμένοι ως προς τις πολιτικές και τις τεχνολογίες, ώστε να υποστηρίζουν περισσότερο τη φορητότητα στην εργασία. Η ασφάλεια είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Αν και πολλοί από τους ερωτηθέντες από το τμήμα Πληροφορικής πιστεύουν ότι η ασφάλεια (57%), ο προϋπολογισμός (34%) και η εμπειρία των εργαζομένων (17%) είναι και τα κυριότερα εμπόδια στη φορητότητα, συχνά οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι το εμπόδιο είναι οι πολιτικές του τμήματος Πληροφορικής και της εταιρείας. Περίπου ένας εργαζόμενος στους πέντε (19%) σε παγκόσμιο επίπεδο δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει αγνώστους σε δημόσιους χώρους να παρατηρούν την οθόνη του υπολογιστή του, ενώ ένα 19% επιπλέον παραδέχτηκε ότι ποτέ δεν δίνει σημασία στον περιβάλλοντα χώρο. Περίπου ένας εργαζόμενος στους πέντε (17%) παραδέχτηκε ότι αφήνει σε δημόσιους χώρους συσκευές χωρίς επιτήρηση. Περίπου τρεις εργαζόμενοι στους πέντε σε παγκόσμιο επίπεδο (58%) παραδέχτηκαν ότι κατά καιρούς έχουν επιτρέψει σε άτομα που δεν είναι εργαζόμενοι της ίδιας εταιρείας να χρησιμοποιήσουν τις εταιρικές συσκευές χωρίς επίβλεψη. Όσο αυξάνεται η φορητότητα των εργαζομένων, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα απώλειας δεδομένων. Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες από το τμήμα Πληροφορικής (26%) δήλωσε ότι το ένα τέταρτο των συσκευών που δόθηκαν σε εργαζόμενους τους τελευταίους 12 μήνες χάθηκαν ή εκλάπησαν. Καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να μετακινούνται όλο και πιο συχνά, αυξάνεται αναπόφευκτα και το ενδιαφέρον για την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη για βελτιωμένες εταιρικές πολιτικές, εκπαίδευση του τελικού χρήστη και σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εργαζόμενους και τμήματα Πληροφορικής. Η ποιότητα της σχέσης αυτής έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της εταιρείας, στην παραγωγικότητά της, στο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και στη διαχείριση κινδύνων.

Κλειδί η εκπαίδευση και η εταιρική πολιτική
Για τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, εφαρμογές και δεδομένα εκτός γραφείου, περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) παραδέχτηκαν ότι εργάζονταν από δύο έως και τρεις ώρες την ημέρα επιπλέον, ενώ το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δούλευε τέσσερις ώρες ή περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, οι επιπλέον ώρες δεν μεταφράζονται αναγκαστικά σε πάντα συνδεδεμένους εργαζόμενους. Απλά επιθυμούν τη δυνατότητα να διατηρούν μία ισορροπία ζωής – εργασίας τις ώρες που εργάζονται εν κινήσει. Οι εργαζόμενοι επίσης πιστεύουν ότι η ευελιξία να εργάζονται από οποιοδήποτε σημείο θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία (13%), την επιλογή της εργασίας τους (12%) και το ηθικό (9%). Για παράδειγμα, δύο στους τρεις υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο (66%) δήλωσαν ότι θα δέχονταν μία εργασία με μικρότερη αμοιβή και μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη χρήση συσκευής παρά μία εργασία με μεγαλύτερη αμοιβή, αλλά χωρίς αυτήν την ευελιξία. Το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο σε κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία (78%), παρά τα οικονομικά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια.

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ 2008 - 2010

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ