Έρευνες - Μελέτες

Σημαντική στην αγορά εργασίας η γνώση και χρήση τεχνολογιών, σύμφωνα με το ALBA

businessmgt

Διαβατήριο για την αγορά εργασίας αποτελεί για αρκετούς ανέργους η ψηφιακή κατάρτιση. Σύμφωνα με την έρευνα του ALBA για το Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 2ο εξάμηνο του 2010, το 52% των εταιρειών του δείγματος της έρευνας κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης της γνώσης και χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στην τελική επιλογή νέων στελεχών και για το 12,2% παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή προσωπικού.

Αναφορικά με τη γνώση και τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή απαιτείται βασικό ή προχωρημένο επίπεδο πιστοποίησης σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες πλην των πωλητών και των υπαλλήλων υποδοχής και αποθήκης, όπου είναι επιθυμητή η γνώση χωρίς όμως κάποιου είδους πιστοποίηση.



Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. το 2009 υπήρχαν 4 εκατομμύρια εξειδικευμένοι σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ε.Ε. Σε 10 χρόνια, για όλες τις ελεύθερες θέσεις εργασίας όπου θα υπάρχουν στην αγορά, το 90% θα απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες, όχι υποχρεωτικά εξειδικευμένες γνώσεις αλλά βασικές δεξιότητες χρήστη. Αυτό δείχνει την κατεύθυνση της εκπαίδευσης.

Βάσει του δείκτη των τάσεων στην αγορά εργασίας του ALBA και αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/αποφοίτους (30,8%). Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών, της Πληροφορικής, του Μάρκετινγκ και της Λογιστικής & Οικονομικών.

Οι ιστοχώροι αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν η εσωτερική αναζήτηση, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών καθώς και η χρήση των προσωπικών δικτύων επαφών (από στόμα σε στόμα). Το 54,8% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 26,1% των εταιρειών χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία, όπως ψυχομετρικά τεστ και κέντρα αξιολόγησης. 

Λέττα Καλαμαρά 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2010