Έρευνες - Μελέτες

ITU: Αποφασιστικός ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην κλιματική αλλαγή

itu_2009_s

Την αναγνώριση των νέων τεχνολογιών ως καταλυτικό παράγοντα για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή επιδιώκει η International Telecommunications Union (ITU) στην επικείμενη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου διαδικτυακού διεθνούς συμποσίου για τις τεχνολογίες και την κλιματική αλλαγή. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η ITU και η κυβέρνηση της Κορέας και το θέμα του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των νέων τεχνολογιών σε πρωταγωνιστή της νέας εποχής για το περιβάλλον. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι, με ομιλητές από τουλάχιστον 50 χώρες. Σε συνεργασία με τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η ITU επιδιώκει να ενταχθεί στο τελικό κείμενο της Κοπεγχάγης η κρίσιμη σημασία των νέων τεχνολογιών στην κλιματική αλλαγή.

Στην εισήγησή του στο συμπόσιο με την Κορέα ο γενικός γραμματέας της ITU, ο Dr. Hamadoun Touré, σημείωσε “πως η Κορέα μπορεί να είναι υπερήφανη, πιστεύω, διαθέτοντας το υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων στον κόσμο για τη λήψη πράσινων μέτρων. Σχεδόν εκατομμύρια «πράσινες» θέσεις εργασίες θα δημιουργηθούν στην Κορέα στα επόμενα τέσσερα χρόνια” τόνισε ο Dr. Touré, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη στον κόσμο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ITU, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική μείωση των εκπομπών ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, με τη συμμετοχή των νέων τεχνολογιών στόχος στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή στόχος της ΙTU είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξέλιξης των οικονομιών των αναπτυσσόμενων χωρών καθώς και η ψηφιοποίηση τους. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ενώ συμμετέχουν λιγότερο στην εκπομπή αερίου θερμοκηπίων (GHG), είναι συχνά θύματα των ακραίων καιρικών γεγονότων και άλλων αρνητικών επιδράσεων της αλλαγής κλίματος.

Από το 2008, η ITU προώθησε σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σχέση μεταξύ των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της αλλαγής κλίματος. Ο τομέας της τυποποίησης τηλεπικοινωνιών της ITU έχει καινοτομήσει, θέτοντας σε λειτουργία συστήματα ελέγχου των συνεπειών της εκπομπής των αερίων θερμοκηπίου καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Αυτό αποτέλεσε το αντικείμενο ενός πρόσφατου κοινού σεμιναρίου με την παγκόσμια μετεωρολογική οργάνωση (WMO) στη χρήση του ραδιοφάσματος για τη μετεωρολογία, που στόχευσε στον καιρό, το νερό και τον έλεγχο και την πρόβλεψη κλίματος. Και μέσω του τομέα της ανάπτυξής της, η ITU υποστηρίζει τις ενέργειες από τις αναπτυσσόμενες χώρες για την επιβράδυνση της αύξησης των εκπομπών ρύπων και τη δημιουργία υποδομών που καταδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην προστασία του περιβάλλοντος. 

Λέττα Καλαμαρά