Έρευνες - Μελέτες

Η προστασία του περιβάλλοντος στην ατζέντα της βιομηχανίας ΤΠΕ στην Ευρώπη

env2

Το παρόν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του EICTA (European Information and Communications Technology Industry Association) έδωσε ο ΣΕΠΕ, συμμετέχοντας στην εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του EICTA. Τη σκυτάλη στην ηγεσία του EICTA πήρε ο Dr Erkki Ormala, vice president Technology and Trade Policy of Nokia Corporation. Σύμφωνα με τον κ. Ormala “ο EICTA αποτελεί τη φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας και στόχος του είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι επιχειρήσεις του χώρου πρέπει να απαντήσουν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται διεθνώς”.

Μία από τις πρωτοβουλίες του EICTA είναι η ενεργοποίηση του κλάδου για την προστασία του περιβάλλοντος και τις κλιματικές αλλαγές. Σύμφωνα με στοιχεία της Gartner (Απρίλιος 2007) ο τομέας των ΤΠΕ ήταν υπεύθυνος για την εκπομπή περίπου του 2% του συνόλου των εκπεμπόμενων ρύπων CO2. Έχει προβλεφθεί πως μέχρι το 2020 το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταναλωθεί από ψηφιακά προϊόντα. Όπως επισημαίνει ο EICTA η βιομηχανία Ψηφιακής Τεχνολογίας είναι σε θέση όχι μόνο να καταναλώνει ενέργεια, αλλά και να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας σε διάφορους τομείς (υβριδικά αυτοκίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κ.λπ.).

Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος δεσμεύεται να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, χωρίς να υπονομεύσει την πρόοδο. Μεταξύ άλλων τα μέλη του EICTA τονίζουν πως ο κλάδος ΤΠΕ πρέπει να αναπτύξει μια συστηματικότερη προσέγγιση στον έλεγχο και τη μέτρηση της ζήτησης ενέργειας των προϊόντων και των υπηρεσιών του. Πρέπει να βελτιώσει την περιβαλλοντική απόδοση εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιπλέον, πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προσδιοριστούν εκείνες τις τεχνολογίες που έχουν τη μέγιστη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές και να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την υιοθέτησή τους. Στο πλαίσιο αυτό ο EICTA έχει ξεκινήσει τη συνεργασία του με το πανεπιστήμιο Warwick στη Μεγάλη Βρετανία καθώς και με το INSEAD.

Η τεχνολογία βοηθά τις επιχειρήσεις και τα άτομα για να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους διαφορετικά, που αντικαθιστούν τις παραδοσιακές μεθόδους με εναλλακτικές λύσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον, δημιουργώντας νέα επιχειρησιακά πρότυπα βασισμένα στην καινοτομία. Αλλά υπάρχουν εμπόδια για να προχωρήσουν. Αν και η μαζική αποδοχή καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών θα μπορούσε εντυπωσιακά να μειώσει την ενεργειακή χρήση, απαιτούνται παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να δοθούν κίνητρα στη βιομηχανία για να τις υιοθετήσουν.