Έρευνες - Μελέτες

Πτωτικός και τον Ιούνιο, ο δείκτης προσδοκιών σε Πληροφορική και Λογισμικό

softwarewallp

Πτωτικά, για έκτο κατά σειρά μήνα, κινήθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες από 53,9 μονάδες το Μάιο, αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα, όταν είχε διαμορφωθεί στις 100,6 μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στους δύο τομείς ενισχύθηκαν τον Ιούνιο, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -44 μονάδες (από -28 μονάδες). Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς η συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ολοκληρώθηκε στις 22/6.

Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκαν, ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση έχασαν έδαφοςΣύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώθηκαν, επίσης, στις -44 μονάδες από -40 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο. Σταθερές παρέμειναν οι προβλέψεις των επιχειρήσεων των δύο κλάδων για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση (στις -11 μονάδες το ισοζύγιο), ενώ οι προβλέψεις για την απασχόληση έχασαν ελαφρά έδαφος (-19 μονάδες από -16 μονάδες το ισοζύγιο), με τις αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές να αμβλύνονται ήπια (-19 μονάδες από -24 μονάδες ο δείκτης).

Τέλος, το 30% των επιχειρήσεων στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού δήλωνε τον Ιούνιο εκ νέου ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 41% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 19% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Συνολικά, πάντως, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, όπου υπάγονται οι δύο κλάδοι, βελτιώθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, φθάνοντας στις 76,6 μονάδες (από 70 μονάδες), χαμηλότερα πάντως συγκριτικά και με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (94,2 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση περιορίστηκαν, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά.

Επιδείνωση στην Ελλάδα
Συνολικά, τον Ιούνιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εκ νέου και διαμορφώθηκε στις 90,7 (από 91,4) μονάδες, στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών, σε όλους σχεδόν τους τομείς, αλλά και της νέας υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. “Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές αναμένεται να έχουν εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα”, αναφέρει η έρευνα.

Αναλυτικά, στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες χάνουν έδαφος, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μειώνεται ελαφρά και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.

Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι προβλέψεις τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, περιορίζονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βελτιώνονται ελαφρά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει αποκλιμάκωση.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, τέλος, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας επιδεινώνονται, ενώ βελτιώνεται εκ νέου ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

Ελαφρά εξασθένιση στην Ευρωζώνη
Το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο εξασθένησε, σε σχέση με το Μάιο, οριακά στην Ευρωζώνη και περισσότερο στην Ε.Ε., με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται κατά 0,3 μονάδες χαμηλότερα στην πρώτη περίπτωση και κατά 0,9 στη δεύτερη (στις 103,8 και τις 105,5 μονάδες αντίστοιχα), πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η οριακή επιδείνωση του δείκτη είναι αποτέλεσμα εν μέρει της αρνητικής μεταβολής των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία (-0,4) και περισσότερο εκείνης στο Λιανικό εμπόριο (-2,6). Αντίθετα, οι προσδοκίες ενισχύθηκαν στις Κατασκευές (+0,8) και παρέμειναν σταθερές στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σε επίπεδο χωρών, οι συνολικές προσδοκίες βελτιώνονται ελαφρά στην Ολλανδία (+0,4) και την Ιταλία (+0,8), ενώ αντίθετα περιορίστηκαν στην Ισπανία (-2) και παρέμειναν αμετάβλητες στην Γερμανία και τη Γαλλία.

Στην Ε.Ε., το οικονομικό κλίμα, επίσης, μεταβάλλεται αρνητικά και εντονότερα σε σχέση με την Ευρωζώνη, εξέλιξη ορμώμενη από τις δυσμενέστερες προσδοκίες στο Ην. Βασίλειο (-3,8), αφού στην Πολωνία οι προσδοκίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Σε επίπεδο τομέων, το κλίμα ακολουθεί την τάση της Ευρωζώνης και βελτιώνεται στο Λιανικό Εμπόριο και τη Βιομηχανία, ενώ επιδεινώνεται στις Κατασκευές. Αντίθετα με την Ευρωζώνη όμως, οι προσδοκίες των καταναλωτών βελτιώνονται, ενώ στις Υπηρεσίες καταγράφεται σημαντική επιδείνωση.