Έρευνες - Μελέτες

Οι τράπεζες θα επενδύσουν $16,6 δις στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους το 2015

bankinginternet

Ένα “γενναίο” budget , το οποίο εκτιμάται σε $16,6 δις, σκοπεύει να επενδύσει, φέτος, ο κλάδος της λιανικής τραπεζικής των ΗΠΑ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δομών και των υπηρεσιών του. Οι προβλεπόμενες δαπάνες αφορούν επενδύσεις των τραπεζών σε hardware, software, υπηρεσίες και εσωτερικές διαδικασίες IT, που σχετίζονται με το προσωπικό. Μάλιστα, η ψηφιακή “ατζέντα” των τραπεζών θα παραμείνει ισχυρή και για τα προσεχή έτη, καθώς - μέχρι το 2019 - εκτιμάται ότι θα εμφανίζει ετήσια αύξηση της τάξης του 10,4%. Το ποσοστό της αύξησης των επενδύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι σχεδόν τριπλάσιο της ανόδου, που αναμένεται να καταγράψουν - σε ετήσια βάση - οι συνολικές δαπάνες των τραπεζών στις ΗΠΑ για το ΙΤ.

Ο τομέας της λιανικής τραπεζικής στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το διαθέσιμο, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προϋπολογισμό κατά 10,4% ετησίως έως το 2019Οι παραπάνω εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε σχετική ανάλυση της IDC με τίτλο “The Cost of Digital Transformation in US Banking: The Critical Technology Investments in 2015 and Beyond”. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών στις ΗΠΑ, προέρχεται από τους τομείς του software και του internal IT. Η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών IT είναι μικρότερη, αλλά κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη, καθώς τοποθετείται στο 8,5%. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, μέχρι το 2019 το ένα τρίτο των δαπανών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών θα απορροφά το ένα τρίτο των συνολικών τους επενδύσεων για την Πληροφορική.

Δυναμική πορεία
Η εικόνα για τις επενδύσεις των τραπεζών στο ΙΤ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι θετική. Σύμφωνα με άλλη έρευνα της εταιρείας Ovum, οι τράπεζες, διεθνώς, έχουν προϋπολογίσει για την τρέχουσα χρήση αυξημένες δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών τους στον τομέα της Πληροφορικής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες για ΙΤ από πλευράς τραπεζικών ομίλων υπολογίζεται ότι θα είναι διευρυμένες κατά 4,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με το συνολικό κόστος των επενδύσεων να εκτιμάται σε $131 δις.

Η πορεία των τραπεζικών επενδύσεων, για τον τομέα της Πληροφορικής, θα συνεχίσει να είναι ανοδική, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνολικές δαπάνες $157,6 δις το 2019.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τράπεζες, ανά τον κόσμο, θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, μέσω των επενδύσεων στην Πληροφορική, ενώ, μέχρι σήμερα, ο μεγάλος όγκος των δαπανών για ΙΤ κατευθυνόταν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Κατά την τρέχουσα χρήση, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Ovum, το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα πρωταγωνιστήσει στις επενδύσεις στο ΙΤ, αν και οι ρυθμοί διεύρυνσης των σχετικών δαπανών θα είναι ακόμη ταχύτεροι στις περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.