Έρευνες - Μελέτες

Αυξημένοι, το 2015, οι προϋπολογισμοί των τραπεζών για την Πληροφορική

technologyproducts

Αυξημένες δαπάνες για την κάλυψη των αναγκών τους, στον τομέα της Πληροφορικής, έχουν προϋπολογίσει για την τρέχουσα χρήση οι τράπεζες, διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δαπάνες για ΙΤ από πλευράς τραπεζικών ομίλων υπολογίζεται ότι θα είναι διευρυμένες κατά 4,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με το συνολικό κόστος των επενδύσεων να εκτιμάται σε $131 δις. Η πορεία των τραπεζικών επενδύσεων για τον τομέα της Πληροφορικής θα συνεχίσει να είναι ανοδική, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συνολικές δαπάνες $157,6 δις το 2019.

Οι δαπάνες των τραπεζών για ΙΤ υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένες, φέτος, κατά 4,3%, με το συνολικό κόστος των επενδύσεων να εκτιμάται - σε παγκόσμιο επίπεδο - σε $131 διςΣύμφωνα με σχετική μελέτη της εταιρείας Ovum, οι τραπεζικοί προϋπολογισμοί για το ΙΤ θα διευρυνθούν περαιτέρω, υποβοηθούμενες από τη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος σε διεθνές επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι οι τράπεζες - ανά τον κόσμο - θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, μέσω των επενδύσεων στην Πληροφορική, ενώ, μέχρι σήμερα, ο μεγάλος όγκος των δαπανών για ΙΤ κατευθυνόταν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Κατά την τρέχουσα χρήση, όπως προκύπτει από τη μελέτη της Ovum, το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα πρωταγωνιστήσει στις επενδύσεις στο ΙΤ, αν και οι ρυθμοί διεύρυνσης των σχετικών δαπανών θα είναι ακόμη ταχύτεροι στις περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Οι τραπεζικές δαπάνες για την Πληροφορική στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα φθάσουν, φέτος, το ποσό των $50,5 δις κατά την τρέχουσα χρήση, καταγράφοντας άνοδο 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Πρωταγωνίστρια η Ευρώπη
Οι αναλυτές της Ovum σχολιάζουν ότι, εξαιτίας της αστάθειας στην Ευρωζώνη, οι δαπάνες των ευρωπαϊκών τραπεζών για τον τομέα της Πληροφορικής θα αυξηθούν μόνο κατά 3,1% το 2015, φθάνοντας σε αξία τα $42,4 δις. Οι διαφορές ανάμεσα στις επιμέρους αγορές της Ευρώπης θα παραμείνουν σημαντικές, αν και συνολικά η Γηραιά Ήπειρος θα αντιπροσωπεύει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 32% των τραπεζικών δαπανών σε διεθνές επίπεδο.

Την ισχυρότερη αύξηση στις τραπεζικές δαπάνες για ΙΤ αναμένεται να εμφανίσει η περιοχή της Ασίας, όπου η αναμενόμενη άνοδος είναι της τάξης του 5,6%, με το σύνολο των επενδύσεων για το 2015 να τοποθετείται στα $27,5 δις. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής η αντίστοιχη αύξηση αναμένεται να είναι 5,3%, με τις σχετικές δαπάνες να ανέρχονται σε $2,4 δις.

Στο επίκεντρο το mobile banking
Οι υφιστάμενες τεχνολογικές τάσεις στον τομέα του τραπεζικού ΙΤ θα παραμείνουν, με το mobile banking να πρωταγωνιστεί στις δαπάνες των τραπεζών για την Πληροφορική. Συγκεκριμένα ο τομέας της ηλεκτρονικής τραπεζικής μέσω φορητών συσκευών θα συγκεντρώσει δαπάνες αυξημένες κατά 7,3% σε σχέση με το 2014, φθάνοντας διεθνώς τα $4,2 δις. Οι δαπάνες για τον τομέα του οnline banking θα αυξηθούν συνολικά κατά 7%, εκτιμώμενες σε $10,8 δις.