Έρευνες - Μελέτες

Εταιρείες τεχνολογίας, οι πιο ελκυστικοί εργοδότες για το 2015

peoplewalk

Στην κορυφή των προτιμήσεων των εργαζομένων, διεθνώς, βρίσκονται οι εταιρείες τεχνολογίας, με την πλειοψηφία τους να δηλώνει ότι η Πληροφορική αποτελεί τον πιο θελκτικό τομέα για αναζήτηση εργασίας. Τον τίτλο του πιο ελκυστικού εργοδότη, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέκτησε, για το 2015, η Μicrosoft, με τη Sony να ακολουθεί και τη Samsung να έπεται. Στο “top ten” των εταιρειών, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αξιολογούν ως τους πιο ελκυστικούς εργοδότες, περιλαμβάνονται, επίσης, οι εταιρείες General Electric (τέταρτη θέση), Philips (5η), HP (6η), Siemens (7η) και IBM (8η), ενώ τη λίστα συμπληρώνουν η Coca-Cola  και η Tata Consultancy Services.

Τον τίτλο του πιο ελκυστικού εργοδότη, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέκτησε, για το 2015, η Μicrosoft, με τη Sony να ακολουθεί και τη Samsung να έπεταιΣύμφωνα με την έρευνα Global Randstad Award, το 67,8% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί στη Microsoft, ενώ το 61,8% ανέδειξε τη Sony ως τον ιδανικό εργοδότη για να εργαστεί και το 60,8% τη Samsung. 

Σε επίπεδο κλάδων, η Πληροφορική αναδεικνύεται – αδιαμφισβήτητα - στον πιο ελκυστικό τομέα αναζήτησης εργασίας, τόσο για τους άνδρες (69%), όσο και για τις γυναίκες (70%).

Η έρευνα Global Randstad Award αποκαλύπτει ότι τα πιο σημαντικά κριτήρια για την επιλογή εργοδότη, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο μισθός και οι παροχές προς τον εργαζόμενο, η μακροπρόθεσμη επαγγελματική ασφάλεια και το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Ωστόσο, οι εργοδότες δεν αξιολογούνται με βάση αυτά τα κριτήρια. Τα τρία πιο σημαντικά προσόντα, που αποδίδονται στους εργοδότες, είναι η οικονομική ευρωστία, η ισχυρή διοίκηση και η σωστή εκπαίδευση.



Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, είναι οι περιορισμένες προοπτικές εξέλιξης στην καριέρα τους. Οι εργαζόμενοι, που σκέφτονται να αποχωρήσουν μέσα σε διάστημα 12 μηνών, το κάνουν - κατά κύριο λόγο - επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι από το παρεχόμενο πακέτο αποδοχών. Ως προς τους λόγους παραμονής σε μια θέση εργασίας, η απάντηση, που δίνεται συχνότερα, είναι η καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.>

Η έρευνα Global Randstad Award
Το Global Randstad Award, που φέτος διεξάγεται για 15η φορά, εντοπίζει τους πιο ελκυστικούς εργοδότες ανάμεσα σε χιλιάδες εταιρίες σε όλο τον κόσμο, καταγράφοντας τις απόψεις 225.000 και πλέον ερωτηθέντων (ηλικίας 18-65) σε 23 χώρες.

Ο νικητής κάθε χρόνο, αναδεικνύεται από μια λίστα με τις 50 καλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, βάσει των κριτηρίων, όπως ο μέγιστος αριθμός εργαζομένων, τα εταιρικά κέρδη (εξαιρούνται εταιρίες του δημόσιου τομέα), η δραστηριοποίηση της εταιρίας σε τουλάχιστον 25 χώρες, η ύπαρξη ίδιας εταιρικής επωνυμίας σε όλες τις χώρες και η απασχόληση τουλάχιστον του 30% των εργαζομένων, εκτός της χώρας ίδρυσης.

H έρευνα Global Randstad Award παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τις αντιλήψεις και τα κίνητρα, που οδηγούν στην επιλογή εργοδοτών από πιθανούς υποψήφιους. Αντιλήψεις, όπως γιατί οι άνθρωποι προτιμούν μία συγκεκριμένη εταιρία ή ένα συγκεκριμένο κλάδο από κάποιον άλλο και κίνητρα, όπως τι είναι αυτό που τους παρακινεί να μείνουν σε ένα συγκεκριμένο εργοδότη ή αντίστροφα να ψάχνουν για νέες εργασιακές προκλήσεις.