Έρευνες - Μελέτες

Εταιρείες υψηλής τεχνολογίας - τηλεπικοινωνίες οι πιο ελκυστικοί εργοδότες για τους νέους στην Ελλάδα

peopletech12

Ως εργασιακός “μαγνήτης” για τους νέους της Ελλάδας λειτουργούν οι εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών. Τους δύο κλάδους, μαζί με τις εταιρείες του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, της Ενέργειας και των Μεταφορών, αναδεικνύουν οι νέοι, που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα, ως τους κορυφαίους εργοδότες. Ως προς το εργασιακό πρότυπο, που ιδανικά έχει η πλειοψηφία των νέων της Γενιάς Υ στην Ελλάδα (γεννημένοι από το 1980 - 2000), αυτό αφορά την απασχόληση σε μεγάλου μεγέθους εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, ελληνικές και ξένες, με τους παραπάνω κλάδους να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις. Αντίθετα, ο Αγροτικός Τομέας, οι Κατασκευές και η Βαριά Βιομηχανία συγκεντρώνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό τις προτιμήσεις των νέων.

Μόλις το 10% των νέων της Γενιάς Υ έχει κάνει κάποιες κινήσεις διερεύνησης για το ξεκίνημα μια νέας επιχείρησηςΣτην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων των εργοδοτών της ελληνικής Γενιάς Υ βρίσκεται η Google, ακολουθούμενη, από την Coca Cola, την Procter and Gamble, τη Microsoft, τις Cosmote - OTE, την Unilever, την Mondelez, την PriceWaterhouseCoopers, τη Nestle και την Εθνική Τράπεζα. Στις κορυφαίες προτιμήσεις των νέων στην Ελλάδα - από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών – βρίσκονται, επίσης, οι εταιρείες Intracom, Apple, ΙΒΜ, Vodafone, ΠΛΑΙΣΙΟ, Samsung και Facebook.

Την παραπάνω εικόνα για τα εργασιακά πρότυπα των νέων, στην Ελλάδα, αποτύπωσε έρευνα του kariera.gr και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διενεργείται για δεύτερη χρονιά και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 νέοι απόφοιτοι σχολών της γενιάς Υ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι στην Ελλάδα φαίνεται να είναι μοιρασμένοι, αφού το 50% θέλει να εργασθεί σε ελληνική εταιρεία και το 50% σε ξένο όμιλο. Οι φοιτητές των Θεωρητικών και Θετικών Επιστημών επιθυμούν να εργασθούν σε ελληνικές εταιρείες σε ποσοστά 70% και 68%, αντίστοιχα, ενώ η πλειοψηφία των φοιτητών/αποφοίτων Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων (58%), Οικονομικών Σχολών (55%) και Πολυτεχνικών Σχολών (53%) επιθυμούν να εργασθούν σε ξένη επιχείρηση.

Επιλογή εργοδότη
Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι στην ιεράρχηση των εργασιακών παραγόντων σχετικά με την επιλογή εταιρίας/εργοδότη δείχνουν “συνέπεια” και δηλώνουν ότι οι αμοιβές, οι ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, το εργασιακό περιβάλλον, οι προκλήσεις στην εργασία και η εργασιακή ασφάλεια είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες. Την ίδια στιγμή, η ικανοποιητική αμοιβή, η ισορροπία προσωπικής - επαγγελματικής ζωής και η  εργασιακή ασφάλεια  είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά εργασίας για την πλειοψηφία των νέων της Γενιάς Υ.

Περισσότερο από το 40% των νέων αξιολογούν το ήθος και την εσωτερική εκπαίδευση ως εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την επιλογή εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι φοιτητές και απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων Πληροφορικής δίνουν μικρότερη βαρύτητα στην εταιρική εικόνα και κυρίως, στη φήμη της εταιρείας, σε σχέση με φοιτητές άλλων Σχολών.

Διεθνής καριέρα
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο, παρότι οι συμμετέχοντες δείχνουν ενδιαφέρον στην προοπτική  διεθνούς καριέρας, μόνο το 16% έχει προβεί σε ενέργειες αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό κατά τον τελευταίο χρόνο.

Τα αποτελέσματα σχετικά με την πρόθεση των νέων να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση δείχνουν ένα μέτριο προσανατολισμό, ο οποίος είναι οριακά υψηλότερος για τους σπουδαστές  πολυτεχνικών, οικονομικών και θετικών επιστημών σχολών. Γενικά, παρότι οι νέοι έχουν θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, μόλις το 10% έχει κάνει έστω και αρχικές κινήσεις διερεύνησης (αναζήτηση χρηματοδότησης ή υποστήριξης) για το ξεκίνημα μια νέας επιχείρησης.

Αμοιβές
Η μέση μηνιαία αμοιβή σε ευρώ, που θα ήθελαν για μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι 1.090 ευρώ (ελάχιστο όριο 400 ευρώ - μέγιστος μισθός 5.500), ενώ στο δημόσιο τομέα είναι 1.040.

Πάντως, οι νέοι εμφανίζονται διστακτικοί να απορρίψουν μια θέση εργασίας, που δεν είναι σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους. Μάλιστα, για μια τέτοια θέση θα ζητούσαν, κατά μέσο όρο, λιγότερα χρήματα ως μηνιαία αμοιβή απ’ ότι για μια θέση εργασίας σχετική με τις σπουδές τους.

Τύπος καριέρας
Οι νέοι σε μεγάλο βαθμό έχουν ενεργητική στάση προς την καριέρα τους, επιλέγοντας εργασίες που τους δίνουν ευκαιρίες μάθησης και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες, που τους παρουσιάζονται.

Επίσης, σε μεγάλο βαθμό θέλουν μια καριέρα γραμμική, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να ανέβουν τα σκαλιά της ιεραρχίας και θεωρούν ότι θα είναι σε θέση να τη σχεδιάσουν και να την υλοποιήσουν προσεκτικά (προγραμματισμένη).

Γενικά, οι νέοι στην Ελλάδα δεν θέλουν μια καριέρα που θα χαρακτηρίζεται από τυχαία, μη προγραμματισμένα γεγονότα (αναδυόμενη καριέρα) και δεν φαίνεται να  είναι δεκτικοί σε αλλαγές.