Έρευνες - Μελέτες

Τα smartphones θα παραμείνουν η “ναυαρχίδα” των συσκευών τουλάχιστον έως το 2019

smarphones

“Ατμομηχανή” της ανάπτυξης της διεθνούς αγοράς των συσκευών θα παραμείνουν τα smartphones, τουλάχιστον, για την επόμενη πενταετία. Ο τομέας αναμένει μέση ετήσια ανάπτυξη 8,5% σε ορίζοντα πενταετίας, ρυθμός μακράν καλύτερος αυτού των tablets (συμπεριλαμβανομένων των 2-in-1), που αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,2% ετησίως έως το 2015. Για τους φορητούς και τους επιτραπέζιους υπολογιστές, οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι σαφώς υποδεέστερες, καθώς και οι δύο κατηγορίες αναμένουν, έως το 2015, αρνητικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και συγκεκριμένα 0,4% και 2% αντίστοιχα.

8 στις 10 συσκευές, που θα πωλούνται στην παγκόσμια αγορά το 2019, θα είναι smartphone
Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, καθώς οι πωλήσεις των tablets επιβραδύνονται και ο τομέας των ηλεκτρονικών υπολογιστών αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις, τα smartphones αποτελούν την προϊοντική κατηγορία, που θα κάνει τη διαφορά στην παγκόσμια αγορά των συνδεδεμένων συσκευών, τουλάχιστον, έως το 2019. Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της IDC, η ανάπτυξη των πωλήσεων των smartphones δεν αφορά εξίσου όλες τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες. Το μέλλον των “έξυπνων” κινητών βρίσκεται στις αναδυόμενες αγορές, η κατηγορία των smartphones με τιμή κάτω των $100 θα είναι η πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη, ενώ τα phablets, συσκευές με οθόνη άνω των 5,5 ιντσών και κάτω των 7, θα έχουν, επίσης, την τιμητική τους.

Έως το 2019, το 80% των συνολικών πωλήσεων smartphones θα προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες αγορές του πλανήτη, το 35% των συσκευών που θα πωλούνται θα έχει τιμή κάτω των $100 και το 32% θα ανήκει στην κατηγορία των phablets.

Η δυναμική των smartphones, μάλιστα, είναι εκείνη, που θα καθοδηγήσει την αγορά των συσκευών, η οποία αναμένεται να φθάσει σε πωλήσεις τα 2,5 δις τεμάχια το 2019 από 1,8 δις το 2014, που μεταφράζεται σε μέση ετήσια άνοδο κατά 6,5%.

Το μέλλον
Ενδεικτικά της δυναμικής του κλάδου των “έξυπνων” κινητών είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, το - όχι και τόσο μακρινό - 2010 οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αντιπροσώπευαν το 52,5% της συνολικής αγοράς των συσκευών, έναντι 44,7% των smartphones και μόλις 2,8% των tablets. Ήδη το 2014, τα smartphones αντιπροσώπευαν το 73,4% του συνολικού αριθμού των συσκευών, που διατέθηκαν στην παγκόσμια αγορά, με τα PCs να περιορίζονται στο 16,8% και τα tablets να αυξάνουν τη δυναμική τους στo 12,5%.

Οι προβλέψεις των αναλυτών για την προϊοντική κατηγορία των smartphones είναι, εξίσου, θετικές και για το προσεχές μέλλον, καθώς, έως το 2019, τα “έξυπνα” κινητά τα αποτελούν το 77,8% της συνολικής αγοράς των συνδεδεμένων συσκευών, με τις πωλήσεις να εκτιμώνται σε 1,959 δις τεμάχια. Τα PCs εκτιμάται ότι θα αποτελούν το 11,6% της συνολικής αγοράς συσκευών, με τα tablets να αντιπροσωπεύουν το 10,7%.


Πηγή: IDC Worldwide Quarterly Smart Connected Device Tracker, March 20, 2015