Έρευνες - Μελέτες

Σίγουροι για τις γνώσεις τους γύρω από τις απάτες phishing οι Έλληνες

phishing728

Ενήμεροι για την ύπαρξη των απειλών phishing δηλώνουν οι Έλληνες, με το 90% των ενήλικων χρηστών και το 86% των παιδιών στη χώρα μας να απαντούν ότι γνωρίζουν τι είναι μια απάτη phishing.

 

Το 90% των Ελλήνων απαντά ότι γνωρίζει τι είναι μια απάτη phishingΠαρ’ όλα αυτά, 55% των ενηλίκων χρησιμοποιεί προσωπικές πληροφορίες σε κωδικούς πρόσβασης, ενώ μόνο το 47% των παιδιών παραδέχεται πως ακολουθεί την ίδια πρακτική, ποσοστό 8% χαμηλότερο από τον μέσο όρο.

  

Στο μεταξύ, το 50% των παιδιών στην Ελλάδα δηλώνουν γνώστες γύρω από την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, με 30% εξ αυτών να απαντά, πάντως, πως έχει βρεθεί στο στόχαστρο απατεώνων του κυβερνοχώρου.

 

Στο μεταξύ, έρευνα της Kaspersky διαπίστωσε ότι το 72% δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν μία ή περισσότερες επιθέσεις phishing και δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας απάτης και ενός νόμιμου email. Επιπλέον, το 39% των παιδιών (11-15 ετών), που ερωτήθηκαν και δηλώνουν γνώστες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, έχουν πέσει τα ίδια θύμα απάτης ηλεκτρονικού phishing, υπογραμμίζοντας το ανησυχητικό στοιχείο ότι η υπερβολική αυτοπεποίθηση των παιδιών, που ανήκουν στην Generation Z, για τις γνώσεις τους γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο τα θέτει σε κίνδυνο.

 

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, το γεγονός πως το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 17%, παρά το γεγονός ότι το 30% των παιδιών δήλωσε ότι γίνεται στόχος επιθέσεων phishing τουλάχιστον 1 φορά το μήνα.

 

Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Αν και πολλοί ανήλικοι, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι είναι “ενημερωμένοι για τον κυβερνοχώρο”, η έρευνα της Kaspersky αποκαλύπτει ότι, επί του συνολικού μέσου όρου, περισσότεροι από τους μισούς (55%) εξακολουθούν να παραδέχονται ότι περιλαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομα και την ημερομηνία γέννησης τους στα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Το 54% δήλωσε ότι θα ήταν επίσης έτοιμο να αποκαλύψει τα ονόματα του κατοικίδιου του και την αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή σε διαδικτυακά κουίζ.

 

“Αυτή η απερισκεψία έρχεται σε αντίθεση με το υποτιθέμενο επίπεδο γνώσης για τον κυβερνοχώρο, καθώς τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα κουίζ χρησιμοποιούνται συχνά από τους κυβερνοεγκληματίες ως οχήματα, αφού επιτρέπουν τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων προσωπικών πληροφοριών”, σχολιάζει η εταιρεία.

 

Πιο αφελείς οι ενήλικες

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι ενήλικες φαίνονται πιο αφελείς από τα παιδιά: Ενώ το 47% των ανηλίκων μεταξύ 11 και 15 ετών παραδέχτηκαν ότι έχουν συμπεριλάβει προσωπικές τους πληροφορίες σε online passwords ώστε να τα θυμούνται - όταν ο μέσος όρος των 8 χωρών βρίσκεται στο 56% - το αντίστοιχο ποσοστό για τους Έλληνες ενήλικες φτάνει στο 55% (έναντι του μέσου όρου στο 44%).

 

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι, στο σύνολο των χωρών, λιγότεροι από τους μισούς (42%) ενήλικες, που συμμετείχαν στην έρευνα, βοηθούν επί του παρόντος τα παιδιά τους ή τη νεότερη γενιά να εντοπίσουν απάτες phishing. Στην Ελλάδα, η εικόνα είναι διαφορετική, αφού πάνω από 6 στους 10 ενήλικες (65%) ισχυρίζονται ότι έχουν βοηθήσει τα παιδιά τους ή κάποιον ανήλικο στο περιβάλλον τους να αναγνωρίσει μία απάτη phishing.

 

Στο σύνολο των εξεταζόμενων χωρών, το 40% των ενηλίκων, που συμμετείχαν στην έρευνα, κατά τη δική τους παραδοχή, δεν είναι καθόλου ενήμεροι όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο, με σχεδόν το ένα πέμπτο (19%) να παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα απάτης phishing. Στην Ελλάδα, αν και το 68% των ενήλικων, που ερωτήθηκαν, δήλωσαν γνώστες σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, το 32% παραδέχτηκε ότι έχει πέσει θύμα απάτης phishing - ποσοστό 13% μεγαλύτερο του μέσου όρου των 8 κρατών.