Έρευνες - Μελέτες

Τέσσερις στους δέκα ανθρώπους, στον πλανήτη, δεν έχουν συνδεθεί ποτέ στο Διαδίκτυο

internetpeople2

Ψηφιακό χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει τον πλανήτη, ο οποίος, στην ουσία, διακρίνεται σε υπερ-συνδεδεμένες περιοχές και σε “γκρίζες ζώνες”, που βρίσκονται εκτός της εμβέλειας του Διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ στις αρχές του 2015, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ - ένα σημαντικό ορόσημο για τον παγκόσμιο ιστό - το 40% των ανθρώπων δεν είχαν ποτέ συνδεθεί στο Ίντερνετ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Internet.org, που περιλαμβάνονται στο “State of Connectivity: A Report on Global Internet Access”, ενώ στις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη η διείσδυση του Διαδικτύου φθάνει στο 78%, σε "ψηφιακό σκοτάδι" βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32%.

Ενώ στις αναπτυγμένες αγορές η διείσδυση του Διαδικτύου φθάνει στο 78%, σε αναπτυσσόμενες οικονομίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 32%Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού, που βρίσκεται σήμερα offline. Για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ και τη Γερμανία το ποσοστό συνδεσιμότητας διαμορφώνεται 84%, στην Αιθιοπία και στη Myanmar πέφτει κάτω από το 2%. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, αυτή η ανισορροπία λειτουργεί ανασχετικά για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης του Διαδικτύου, ο οποίος σταδιακά επιβραδύνεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης του διεθνούς Ίντερνετ διαμορφώθηκε στο 6,6% το 2014, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός το 2008 ήταν 12,4%. Εφόσον οι χαλαροί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης διατηρηθούν σε ανάλογα επίπεδα, ο στόχος για πρόσβαση 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο Δίκτυο, έως το 2019, δεν θα επιτευχθεί.

Θέμα τιμής
Όπως διαπιστώνει η ανάλυση, η περαιτέρω επιτάχυνση της διάχυσης του Διαδικτύου προσκρούει, εκτός από την έλλειψη κατάλληλων υποδομών και στο κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία η μηνιαία πρόσβαση, σε όγκο δεδομένων 250MB, είναι εφικτή για το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 80% μπορεί να υποστηρίξει χρήση δεδομένων έως 100MB, με το ποσοστό να εκτοξεύεται στο 90% για όγκο δεδομένων έως 20MB. Ωστόσο, σε περιοχές, όπως η Υποσαχάρια Αφρική, όπου το 705% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από $2 την ημέρα, μόλις το 53% των κατοίκων μπορούν να υποστηρίξουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέχρι 20MB, που αντιστοιχεί σε 1 με δύο 2 ώρες browsing το μήνα.

H πρωτοβουλία
Η πρωτοβουλία του “internet.org” ανήκει στον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg και έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο Ίντερνετ στα δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού, που δεν έχουν ακόμη αυτή τη δυνατότητα. Συγκεκριμένα στόχος του internet.org είναι να κάνει το Διαδίκτυο διαθέσιμο στα 2/3 του πλανήτη, προσφέροντας ευκαιρίες και σε όσους δεν έχουν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα πρόσβασης.

Το Internet.org έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να αναπτύξει πιο οικονομικούς τρόπους πρόσβασης, με τις εταιρείες να συνεργάζονται, ώστε να υιοθετήσουν τεχνολογίες, που θα κάνουν τη φορητή συνδεσιμότητα πιο προσιτή και θα μειώσουν το κόστος παροχής δεδομένων.

Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη μοντέλων, που θα ωθήσουν τις επιχειρήσεις κάθε είδους να παρέχουν φθηνότερη πρόσβαση στο Internet σε στοχοθετημένες περιοχές.