Έρευνες - Μελέτες

Κυβερνοχάος έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

internetsecurity2

Έναν άνευ προηγουμένου κυβερνοπόλεμο έχει προκαλέσει η εν εξελίξει επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα fake news να έχουν την τιμητική τους. Καθώς η σύγκρουση μεταξύ κλιμακώνεται, ομάδες χακτιβιστών από τις δύο πλευρές ισχυρίζονται ψευδώς επιτυχείς επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

 

Καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται, οι ψεύτικες ειδήσεις για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εξαπλώνονται ταχύταταΗ Check Point Research (CPR) εντόπισε τρεις ομάδες χακτιβιστών, που διακινούν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες στη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας. Η εταιρεία διερεύνησε τους πρόσφατους ισχυρισμούς των τριών ομάδων, των AgainstTheWest, KelvinSecurity και Killnet, και απέδειξε ότι οι ισχυρισμοί τους ήταν ψευδείς.

 

Οι υποτιθέμενες κυβερνοεπιθέσεις στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Ρωσίας, τη Yandex και σε δύο άλλους στόχους - μια ρωσική πυρηνική εγκατάσταση και μια παραβίαση της ιστοσελίδας των Anonymous - έχουν ήδη απαξιωθεί από την CPR. Αυτές οι ομάδες χακτιβιστών χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό από παλιά βίντεο στο YouTube, δημόσιες πληροφορίες και αντιγραμμένες σελίδες για να πείσουν το κοινό για την ανδρεία τους.

 

“Για πρώτη φορά στην ιστορία, ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο. Αυτό που βλέπουμε είναι η εμπλοκή ολόκληρης της κοινότητας του κυβερνοχώρου, με πολλές ομάδες και άτομα να έχουν επιλέξει πλευρά, είτε με τη Ρωσία, είτε την Ουκρανία. Πρόκειται για ένα τεράστιο κυβερνοχάος”, τονίζει η CPR.

 

Πόλεμος fake news

“Οι ομάδες, με τις ονομασίες AgainstTheWest, KelvinSecurity και Killnet, χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό παλαιού και ανακριβούς υλικού για να προβάλλουν τους εαυτούς τους, αντί να παρέχουν βοήθεια στις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση”, αναφέρει η εταιρεία.

 

Η CPR καλεί το κοινό να σκέφτεται πολύ καλά, όταν ακούει για μεγάλες και επιτυχημένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς υποψιάζεται ότι πολλές ακόμη ομάδες θα διαδίδουν παραπληροφόρηση σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης. 

 

Η CPR δημοσίευσε τρία case studies σχετικά με τις ομάδες, άσχετα με το αν είναι υπέρ της Ουκρανίας ή υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της CPR, η φιλοουκρανική ομάδα AgainstTheWall ισχυρίστηκε ότι παραβίασε Ρωσική μηχανή αναζήτησης, δημοσιεύοντας "αρχεία που διέρρευσαν" ως απόδειξη. Τα αρχεία, όπως διαπίστωσε η CPR, ήταν ήδη δημόσιες πληροφορίες.

 

Στο μεταξύ, η φιλοουκρανική ομάδα KelvinSecrity ισχυρίστηκε ότι παραβίασε μια πυρηνική εγκατάσταση στη Ρωσία, δημοσιεύοντας ως απόδειξη "διαρροές" συνδέσμων, βάσεων δεδομένων και βίντεο. Το βίντεο, που παρείχε η ομάδα, ήταν στην πραγματικότητα ενός έτους στο Youtube και οι σύνδεσμοι οδηγούσαν σε πληροφορίες, που ήταν δημοσίως διαθέσιμες εδώ και χρόνια.

 

Επίσης, η φιλορωσική ομάδα, Killnet, ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τον ιστότοπο των Anonymous και δημοσίευσε ένα βίντεο ως "απόδειξη". Η CPR διαπίστωσε ότι οι σελίδες της ομάδας είναι πλαστές και αντίγραφο.

 

“Σε κανονικές συνθήκες, όταν τέτοιες ομάδες αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις που δεν έγιναν ποτέ, αυτό μπορεί να απορριφθεί, όπως και να αγνοηθεί. Αλλά σε ημέρες πολέμου, ο ισχυρισμός, για παράδειγμα, ότι αναλαμβάνουν τον έλεγχο ενός πυρηνικού εργοστασίου, μπορεί να έχει τρομερό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι δύο πλευρές θα αντιδράσουν σε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς”, σημειώνουν οι αναλυτές.

 

Συστάσεις

Καθοδήγηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο:

- Προσοχή στις ψευδείς ειδήσεις. Αποφύγετε και προσέξτε την παραπληροφόρηση, που διαδίδεται γρήγορα.

- Ελέγξτε αν στο οπτιοκοακουστικό υλικό που προβάλλετε, υπάρχει πρόσφατη ημερομηνία - μπορεί να βρεθείτε να μοιράζεστε παλιές, μη σχετικές ειδήσεις.

- Εντοπίστε την προέλευση του περιεχομένου. Έχετε επίγνωση του περιεχομένου με το οποίο ασχολείστε. Από πού προέρχεται; Καλείστε να το ενισχύσετε; Έχετε έντονη συναισθηματική αντίδραση σε αυτό; Σας ζητείται να ξοδέψετε χρήματα;

- Ελέγξτε δύο φορές τον σύνδεσμο που λαμβάνετε. Προσέχετε και ελέγχετε πάντα τους συνδέσμους που λαμβάνετε. Είναι δανεισμένοι από κάπου αλλού; Οδηγούν σε μια αντιγραμμένη σελίδα;

- Βασιστείτε σε πηγές που εμπιστεύεστε. Χρησιμοποιείτε πάντα πληροφορίες από αξιόπιστες και επίσημες πηγές”.