Έρευνες - Μελέτες

Οι “έξυπνες” οικιακές συσκευές στο στόχαστρο του ψηφιακού εγκλήματος

Παγκοσμίως, υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 22 δισ. συσκευές, που συνδέονται με μια οικιακή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, θα μπορούσε να φτάσει τα 38,6 δισεκατομμύρια έως το 2025.

 

Ενώ η υπερ-συνδεσιμότητα προσφέρει αμέτρητα οφέλη, αυξάνει επίσης τον αριθμό των διαθέσιμων σημείων επίθεσης από χάκερςΚαι ενώ η υπερ-συνδεσιμότητα προσφέρει αμέτρητα οφέλη, αυξάνει επίσης τον αριθμό των διαθέσιμων σημείων επίθεσης από χάκερς και αόρατους εισβολείς. Η Check Point σε έρευνα της προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις πέντε κατηγορίες οικιακών συσκευών, που στοχεύουν οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, ώστε να κατασκοπεύουν τους ενοίκους ενός τους σπιτιού.

 

Οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα κινητά τηλεφώνα, τα παιδικά παιχνίδια και οι οικιακές συσκευές είναι οι κατηγορίες, που έχουν στοχεύσει οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Λαμβάνοντας υπόψη τους τρέχοντες περιορισμούς του lockdown και τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε πιθανές παραβιάσεις ασφάλειας σε αυτές τις συσκευές για να κατασκοπεύουν χρήστες και να συλλέγουν μεγάλο αριθμό ευαίσθητων πληροφοριών, ενώ βρίσκονται στο σπίτι.

 

Ψηφιακές παγίδες

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι περισσότερες τηλεοράσεις σήμερα όχι μόνο συνδέονται στο Διαδίκτυο, αλλά έχουν κάμερα και μικρόφωνο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις μέσω της τηλεόρασης τους. Πολλά μοντέλα διαθέτουν επίσης φωνητικά χειριστήρια, ώστε μια τηλεόραση να μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να αγγίζει κάποιος το τηλεχειριστήριο.

 

“Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να δουν και να ακούσουν όλα όσα συμβαίνουν σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, έτσι ένα φαινομενικά αθώο αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο επίθεσης για έναν εισβολέα για να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι σας”, αναφέρει η Check Point. Προτρέπει δε τους χρήστες να καλύπτουν την κάμερα, όταν δεν τη χρησιμοποιούν ή να απενεργοποιούν και να περιορίζουν τα δικαιώματα αυτών των εφαρμογών.

 

Στόχος οι υπολογιστές

Αλλά και οι υπολογιστές, επιτραπέζιοι και φορητοί, μπορούν να αποθηκεύουν άπειρο όγκο δεδομένων, τόσο προσωπικών, όσο και αυτών που σχετίζονται με την εργασία. Αυτό αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

 

Οι υπολογιστές διαθέτουν λειτουργίες μικροφώνου και κάμερας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους για να κατασκοπεύουν άτομα ή να χρησιμοποιηθούν για οικονομικό όφελος. “Η κάλυψη της κάμερας ή ο περιορισμός των δικαιωμάτων του μικροφώνου είναι σημαντικά μέτρα ασφαλείας, που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Είναι, επίσης, σημαντικό να εγκαταστήσετε εργαλεία, που αναλύουν τακτικά την κατάσταση του λογισμικού, των εφαρμογών και των εγγράφων, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν κακόβουλη δραστηριότητα”, αναφέρει η εταιρεία.

 

Αλλά και τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να γίνουν στόχος του ψηφιακού εγκλήματος. “Με τον αριθμό των λειτουργιών που ενσωματώνει ένα τηλέφωνο, γνωρίζει συνεχώς τα πάντα, από την τρέχουσα τοποθεσία μας έως τα προσωπικά στοιχεία της τράπεζας. Είναι σημαντικό να κάνετε λήψη μόνο εφαρμογών από αναγνωρισμένες πηγές και να ελέγχετε τα δικαιώματα, που έχουν εκχωρηθεί σε κάθε εφαρμογή”, προειδοποιεί η Check Point.

 

Τα αθώα παιδικά παιχνίδια

Ένας μεγάλος αριθμός παιχνιδιών, που πωλούνται σήμερα, περιλαμβάνουν τεχνολογία, όπως drone, ρομπότ, τηλεχειριστήρια και κονσόλες παιχνιδιών και όλα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο Διαδίκτυο. Άλλα πιο παραδοσιακά προϊόντα, όπως μαλακά παιχνίδια ή κούκλες, ενσωματώνουν τη λειτουργικότητα λήψης μιας εφαρμογής για κινητά δίνοντας πρόσβαση σε νέες λειτουργίες. “Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή των παιδιών. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ορισμένα παιχνίδια έχουν απαγορευτεί για κατασκοπεία και εξαγωγή ευαίσθητων δεδομένων από ανηλίκους”, σημειώνουν οι αναλυτές.

 

Τέλος, όσον αφορά τις οικιακές συσκευές, πολλές “έξυπνες” συσκευές έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν και όταν οι χρήστες δεν είναι στο σπίτι. “Το 2019, ένα διάσημο και επιτυχημένο ρομπότ κουζίνας, που πωλήθηκε σε σουπερμάρκετ Lidl, βρέθηκε να διαθέτει ενσωματωμένο μικρόφωνο, που καταγράφει τις συνομιλίες, αλλά δεν είναι η μόνη οικιακή συσκευή που πιθανότατα μας κατασκοπεύει. Πρόσφατα, η πιο γνωστή μάρκα στον τομέα των έξυπνων hoover, το iRobot's Roomba, βρέθηκε να εξάγει πληροφορίες κάθε φορά, που μία από τις συσκευές της καθαρίζει το σπίτι μας”, υπογραμμίζει η εταιρεία.