Έρευνες - Μελέτες

Δαπάνες $7 τρισ. θα γίνουν το 2023 με κάρτες και ψηφιακές πληρωμές αντί μετρητών

creditcards

Τη μορφή του κατεπείγοντος λαμβάνει η μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές, υπό το βάρος της πανδημίας, πιέζοντας τις τράπεζες να ψηφιοποιήσουν τα συστήματα πληρωμών τους. Περίπου 420 δισεκατομμύρια συναλλαγές, αξίας $7 τρισ. αναμένεται να πραγματοποιούνται με κάρτες και ψηφιακές πληρωμές έναντι μετρητών έως το 2023.

 

Τα τρία τέταρτα των τραπεζικών στελεχών απαντούν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμώνΜάλιστα, το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα $48 τρισ. έως το 2030. Αυτή η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές ασκεί πρόσθετη πίεση στις τράπεζες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ήδη, τα τρία τέταρτα (75%) των τραπεζικών στελεχών απαντούν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τα σχέδια τους για εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών.

 

Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές διαφέρει μεταξύ των χωρών ανά τον πλανήτη. Και σίγουρα εξαρτάται από το ποσοστό μείωσης χρήσης μετρητών, την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και από το πόσο ενεργές είναι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών.

 

Η ψηφιακή μετάβαση των πληρωμών είναι - παγκοσμίως - υψηλότερη στις ΗΠΑ και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις δύο χώρες, οι καταναλωτές επιλέγουν νέους τρόπους πληρωμής και οι μη-τραπεζικοί πάροχοι δράττουν την ευκαιρία παροχής υπηρεσιών πληρωμών.

 

Στο μεταξύ, στην Κίνα, τα ψηφιακά πορτοφόλια (mobile wallets) αντικαθιστούν γρήγορα τις πληρωμές σε μετρητά: το 76% των συναλλαγών το 2019 προήλθε από ψηφιακά πορτοφόλια, 12% περισσότερο συγκριτικά με το 2014.

 

Η ελληνική αγορά

Όπως διαπιστώνει η μελέτη "Playing the Long Game in Payments Modernization" της Accenture, η ευκαιρία των ηλεκτρονικών πληρωμών για τις τράπεζες εξαρτάται από την ωριμότητα μετάβασης στις ψηφιακές πληρωμές. Σε ώριμες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη, όπου οι πληρωμές έχουν τυποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αναμένουμε να δούμε μόνο σταδιακή αλλαγή.

 

Η μεγαλύτερη ευκαιρία, όμως, θα είναι σε αγορές, όπως η ελληνική, όπου κυριαρχούσε η χρήση μετρητών.

 

Ψηφιακή μετάβαση

Συνολικά, η πανδημία φαίνεται ότι έχει επιταχύνει ραγδαία τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές, με ρυθμό που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να προβλέψουν. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα δύο τρίτα (65%) των τραπεζικών στελεχών δηλώνουν ότι το κόστος συντήρησης της παλιάς τεχνολογίας στα συστήματα πληρωμών, τους εμποδίζει στο να επενδύουν σε νέες λύσεις.

 

Για παράδειγμα, παρ’ όλο που πολλές τράπεζες έχουν υιοθετήσει το cloud σε άλλους τομείς για τη βελτίωση της λειτουργικής τους ανθεκτικότητας, μόνο το 38% επενδύει σε συστήματα υπολογιστικού νέφους στον τομέα των πληρωμών.

 

Στο μεταξύ, παρ’ όλο που πολλά τραπεζικά στελέχη ανέφεραν την αύξηση των εσόδων ως βασικό στόχο του εκσυγχρονισμού των πληρωμών, μόνο 13% δήλωσε ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς του 6%, τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόσθετα, μόνο το 16% αναμένει να αυξηθούν τα έσοδα από τις πληρωμές περισσότερο από τον αναμενόμενο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του 5% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.