Έρευνες - Μελέτες

Ανθεκτικές στην κρίση του COVID-19 οι εταιρείες τεχνολογίας

technology1new1

Ανθεκτικές στις σαρωτικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 αποδεικνύονται οι εταιρείες τεχνολογίας, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Συνολικά, οι εταιρείες στη χώρα ανησυχούν για το οικονομικό τους μέλλον και προβλέπουν μείωση των εσόδων τους λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως και αυτές της εφοδιαστικής αλυσίδας και του κλάδου τροφίμων και ποτών, κινούνται αντίθετα στο ρεύμα.

Οι περισσότερες εταιρείες προβλέπουν μείωση των εσόδων τους λόγω του κορωνοϊού. Εξαίρεση αποτελούν οι επιχειρήσεις τεχνολογίαςΣύμφωνα με έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ποσοστό 92% των εταιρειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, απαντά ότι έχει επηρεαστεί από το ξέσπασμα του COVID-19. Ωστόσο, το υπόλοιπο 8% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα. Αυτές οι εταιρίες ανήκουν κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των τροφίμων και ποτών. Μάλιστα, οι εταιρείες των συγκεκριμένων τριών κλάδων όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του COVID-19, αλλά προσβλέπουν ακόμη και σε μια πιθανή αύξηση των εσόδων τους το 2020.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι, ενώ συνολικά οι εταιρίες εκτιμούν ότι θα μειωθούν οι προγραμματισμένες τους επενδύσεις, οι επιχειρήσεις που κινούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, της τεχνολογίας και της υγείας, αναμένουν θετικές εξελίξεις στις επενδυτικές τους αποφάσεις. Επιπλέον, οι εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας και των τροφίμων-ποτών φαίνεται ότι αναμένουν θετικές εξελίξεις, ακόμα και στον τομέα της απασχόλησης, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε προσωπικό.

Επίδραση του COVID-19 στις εταιρείες

Ψηφιοποίηση
Η ανθεκτικότητα των εταιρειών της τεχνολογίας ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό από τη ραγδαία ψηφιοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, η οποία είναι μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19. Οι εταιρείες αναφέρουν ότι ένα από τα πρώτα μέτρα, που έχουν λάβει για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είναι η ψηφιοποίηση των περισσότερων συστημάτων τους. Για παράδειγμα, ποσοστό 85% των εταιρειών έχει, ήδη, εφαρμόσει την εργασία από το σπίτι ή κάποια σχετική πολιτική, με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Σε αυτές τις εταιρείες, όλες οι απαραίτητες εργασίες και συναντήσεις διεξάγονται, πλέον, με τη χρήση ψηφιακών μέσων. 

Επίδραση του COVID-19 στις επιχειρησιακές λειτουργίες


Αποκατάσταση
Όσον αφορά την επίπτωση του COVID-19 στην προβλεπόμενη ανάπτυξη της αγοράς, που δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, ποσοστό 62% προβλέπει μειωμένη ανάπτυξη για το 2020, ενώ μόλις το 6% πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια αύξηση. Τέλος, το 29% πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει αν θα υπάρξει επίπτωση στην αγορά που λειτουργούν, ενώ το 3% κρίνει ότι δε θα υπάρξει καμία επίπτωση.

Στο μεταξύ, πολλές εταιρίες, λόγω της υφιστάμενης αβέβαιης κατάστασης, δεν είναι σε θέση να προβλέψουν το διάστημα που απαιτείται για την επαναπροσαρμογή τους στο κανονικό επίπεδο λειτουργιών (59%). Παρ’ όλα αυτά αρκετές εταιρίες (31%) θεωρούν ότι το καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει και την ύφεση του φαινομένου, οπότε και θα είναι σε θέση επιστροφής στις φυσιολογικές επιχειρησιακές λειτουργίες. 

Η έρευνα
Η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου  διεξήχθη το διάστημα 16/3/2020 έως 20/3/2020 σε 281 εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων έχει νόμιμη παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου.