Έρευνες - Μελέτες

Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς δεδομένων θα τριπλασιαστεί το 2025 στα €829 δισ.

technology_people

Μια καθόλα υπολογίσιμη και εξαιρετικά εύρωστη αγορά συνιστούν για την Ευρώπη τα δεδομένα. Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς δεδομένων αναμένεται - σχεδόν να - τριπλασιαστεί έως το 2025, αυξανόμενη συγκεκριμένα κατά 2,8 φορές, για να φτάσει τα €829 δισ. από €301 δισ. το 2018.

Έως το 2025, η ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων θα αντιπροσωπεύει το 5,8% του ΑΕΠ από 2,4% το 2018

Επιπλέον, έως το 2025 η ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων θα αντιπροσωπεύει το 5,8% του ΑΕΠ από 2,4% το 2018. Ο δε αριθμός των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τα δεδομένα στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί έως το 2025, για να φτάσει τα 10,9 εκατ. έναντι 5,7 εκατ. το 2018.


Στο μεταξύ, το 2015 το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών, που θα διαθέτει τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες θα αυξηθεί κατά 1,2 φορές και θα ανέλθει σε 65% από 57% το 2018.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας τη φιλόδοξη στρατηγική της για τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Μια στρατηγική που - όπως τόνισε η επικεφαλής της Επιτροπής κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - θα καταστήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό επωφελή για όλους. “Οι προτάσεις για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων και για τη διασφάλιση της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, που παρουσιάζονται, είναι τα πρώτα βήματα για την επίτευξη των στόχων αυτών”, σημειώνει η Επιτροπή.

Ενιαία αγορά δεδομένων
Στόχος της Ένωσης είναι με μια ενιαία αγορά δεδομένων να αποδεσμεύσει μη χρησιμοποιηθέντα data, επιτρέποντας τους να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της Ε.Ε. και σε όλους τους τομείς, προς όφελος των επιχειρήσεων, των ερευνητών και των δημοσίων διοικήσεων. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα προτείνει να θεσπιστούν μέτρα για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, την πρόσβαση σε αυτά και την επαναχρησιμοποίησή τους για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών. Έτερος στόχος είναι να καταστούν τα data του δημόσιου τομέα ευρύτερα διαθέσιμα, μέσω του ανοίγματος συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας σε ολόκληρη την Ε.Ε. και της δυνατότητας δωρεάν επαναχρησιμοποίησηης τους. Επίσης, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων τους, επενδύοντας στην ανάπτυξη ικανοτήτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Στο πλαίσιο των προτεινόμενων προγραμμάτων “Ορίζων Ευρώπη” και “Ψηφιακή Ευρώπη” (2021-2027), η Επιτροπή θα αναπτύξει κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων σε κρίσιμους τομείς, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η πράσινη συμφωνία, η κινητικότητα ή η υγεία. Επίσης, θα επενδύσει €2 δισ. σε ευρωπαϊκά έργα υψηλού αντικτύπου για ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων και σε αξιόπιστες και ενεργειακά αποδοτικές υποδομές υπολογιστικού νέφους.

Η Ε.Ε. ηγέτιδα δύναμη στο ΑΙ
Χθες, η Επιτροπή παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) προτείνοντας ένα πλαίσιο για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη, με βάση την αριστεία και την εμπιστοσύνη. “Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στόχος είναι η κινητοποίηση πόρων σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα και η δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων και από μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις”, αναφέρει η Επιτροπή.

Βασικό μέλημα, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης, είναι η προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη Λευκή Βίβλο, για τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, όπως η υγεία, η αστυνόμευση ή οι μεταφορές, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι διαφανή, ανιχνεύσιμα και να εγγυώνται την εποπτεία από τον άνθρωπο. Χρειάζονται αντικειμενικά στοιχεία για την εκπαίδευση των συστημάτων υψηλού κινδύνου, ώστε να διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η ιδιωτικότητα και η απαγόρευση των διακρίσεων.

Αναγνώριση προσώπου
Ένα θέμα, με το οποίο ασχολείται διεξοδικά η Επιτροπή, είναι η χρήση της αναγνώρισης προσώπου για την εξ αποστάσεως αναγνώριση βιομετρικών στοιχείων, η οποία γενικώς απαγορεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε σπάνιες, δεόντως αιτιολογημένες και αναλογικές περιπτώσεις, υπό την επιφύλαξη διασφαλίσεων και βάσει του ενωσιακού ή του εθνικού δικαίου.

“Η Επιτροπή επιθυμεί να δρομολογήσει έναν εκτεταμένο διάλογο, ο οποίος θα μπορούσε να δικαιολογήσει εξαιρέσεις στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί”, αναφέρει η Επιτροπή.

Όσον αφορά τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χαμηλότερου κινδύνου, η Επιτροπή προτείνει ένα εθελοντικό σύστημα επισήμανσης. Όλες οι εφαρμογές και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι ευπρόσδεκτοι στην ευρωπαϊκή αγορά, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ε.Ε.