Έρευνες - Μελέτες

Στη μέγγενη, για τρίτη συνεχή χρονιά, τα PCs το 2014: Μείον 2,1% οι πωλήσεις

apple-computer

Χρονιά, κατά την οποία απέδειξε μεν ότι είναι “πολύ σκληρή για να πεθάνει”, ωστόσο, δεν κατάφερε να περάσει σε θετικό πρόσημο, παραμένοντας σε αρνητική τροχιά για τρίτο συνεχές έτος, ήταν το 2014 για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Παρά τις πολύ καλές επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου, το 2014 “έκλεισε” αρνητικά για τον κλάδο των PCs, με την αγορά να μειώνεται κατά 2,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και τις πωλήσεις να φθίνουν, φθάνοντας σε τεμάχια τα 308,6 εκατομμύρια.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές διεύρυναν πωλήσεις και μερίδια-Εξασθένησαν οι επιδόσεις των υπόλοιπων παικτώνΣύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η IDC, το - παραδοσιακά πολύ καλό για τον κλάδο - 4ο τρίμηνο του 2014, οι πωλήσεις υπερέβησαν - για πρώτη φορά μέσα σε ένα τρίμηνο - τα 80,8 εκατ. τεμάχια, μειωμένες, ωστόσο, κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η συγκεκριμένη επίδοση, πάντως, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, που ανέμεναν πτώση της τάξης του 4,8%.

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς των PCs παρέμεινε η Lenovo, η οποία διατήρησε την πρώτη θέση, υπό το “άγρυπνο βλέμμα” της δεύτερης - σε απόσταση αναπνοής - HP. Η κινεζική Lenovo, με πωλήσεις ελαφρά άνω των 16 εκατ. τεμαχίων και μερίδιο αγοράς 19,9% το 4ο τρίμηνο του 2014 κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις της έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 4,9%. Η δεύτερη στην κατάταξη HP εμφάνισε, το 4ο τρίμηνο, πωλήσεις 15,880 εκατ. συσκευών, με μερίδιο αγοράς 19,7%, πετυχαίνοντας να παρουσιάσει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 15%.

Η κατέχουσα την πρώτη θέση Lenovo πέτυχε πολύ ισχυρές επιδόσεις στην περιοχή ΕΜΕΑ (Europe, Meadle East, Africa), επεκτείνοντας τα κανάλια διανομής της και συγκεντρώνοντας το μεγάλο όγκο των αγορών της εορταστικής περιόδου. Από την πλευρά της, η δεύτερη, τη τάξη, HP πέτυχε μια πολύ καλή επίδοση στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ είχε ισχυρή παρουσία και στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού.

Υψηλή συγκέντρωση
Την πρώτη πεντάδα των ισχυρότερων κατασκευαστών του 4ου τριμήνου συμπλήρωσαν η Dell, με πωλήσεις 10,879 εκατ. τεμάχια, αυξημένες κατά 8,5% σε ετήσια βάση και μερίδιο αγοράς 13,5%. Τη Dell ακολούθησε ο όμιλος της Acer με πωλήσεις 6,220 εκατ. τεμαχίων, ενισχυμένες κατά 3,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και μερίδιο αγοράς 7,7%, με την Apple να συμπληρώνει την πεντάδα με πωλήσεις 5,750 εκατ. συσκευών, οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 18,9%, και μερίδιο αγοράς 7,1%.

Top 5 Κατασκευαστές σε πωλήσεις PC παγκοσμίως, 4ο τρίμηνο 2014, προκαταρκτικά στοιχεία, (πωλήσεις σε χιλ. τεμ)



Ενδεικτικό της υψηλής συγκέντρωσης στον κλάδο και της κυριαρχίας των μεγάλων κατασκευαστών είναι το γεγονός ότι, ενώ οι πρώτοι πέντε παίκτες της διεθνούς αγοράς ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οι επιδόσεις των υπόλοιπων κατασκευαστών μειώθηκαν κατά 20,7%.

Ανά περιοχή
Γεωγραφικά, “αδύναμοι κρίκοι” της διεθνούς ανάπτυξης των PCs παρέμειναν οι “ώριμες” αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίες, αν και διατήρησαν τη δυναμική τους σε σχέση με άλλες, εμφάνισαν επιβραδυνόμενους ρυθμούς σε σχέση με τις αρχές του 2014. Η περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (εξαιρουμένης της Ιαπωνίας) συνέχισε να διευρύνεται, ενώ συνολικά σε επίπεδο έτους “είδε” πολύ ελαφρά υποχώρηση σε επίπεδο όγκου πωλήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους υποκατηγορίες του κλάδου, η ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές για επαγγελματική χρήση, αν και αυξήθηκε σημαντικά στις αρχές του έτους, υποχώρησε στη συνέχεια, με τα PCs για προσωπική χρήση να ακολουθούν αντίστροφη πορεία, με πτωτική έναρξη και καθοδική συνέχεια.