Έρευνες - Μελέτες

Στο 2,4% η ανάπτυξη για τη διεθνή αγορά ΤΠΕ το 2015

technology-internet-wallpaper

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών τους για την πορεία της βιομηχανίας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), κατά το τρέχον έτος, προχωρούν οι αναλυτές. Ο πήχης του ρυθμού ανάπτυξης μπαίνει πλέον στο 2,4% για το 2015 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 3,9% σε σχέση με το 2014, με την παγκόσμια αγορά των ΤΠΕ για το 2015 να εκτιμάται στα $3,8 τρις.

Μικρότερη του αρχικά αναμενόμενου η ζήτηση για συσκευές και για υπηρεσίες Πληροφορικής και ΤηλεπικοινωνιώνΤο “ψαλίδισμα” του ρυθμού ανάπτυξης της διεθνούς αγοράς ΤΠΕ, στο οποίο προχώρησε η Gartner, αποδίδεται αφενός στην άνοδο του δολαρίου και αφετέρου στη μικρότερη  - έναντι της αρχικά αναμενόμενης -  ζήτησης στον τομέα των Συσκευών και των Υπηρεσιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.   

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πορεία της διεθνούς αγοράς των ΤΠΕ αναμένεται φέτος να είναι θετικότερη έναντι της αντίστοιχης επίδοσης που επιτεύχθηκε το 2014, οπότε ο κλάδος ενισχύθηκε κατά μόλις 1,9% στα $ 3,337 τρις. Επίσης, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Gartner, χωρίς την επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών λόγω της πορείας του δολαρίου, η αγορά το 2015 θα ενισχυόταν κατά 3,7%, που είναι πολύ κοντά στην προηγούμενη πρόβλεψη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Gartner, όλοι οι βασικοί επιμέρους τομείς της αγοράς των ΤΠΕ (Συσκευές, Data Center Systems, Επιχειρηματικό Λογισμικό, Υπηρεσίες ΙΤ και Telecom Services) αναμένεται να δουν το 2015 θετικό πρόσημο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στον τομέα των Συσκευών (συμπεριλαμβανομένων των PCs, ultramobiles, κινητών τηλεφώνων, tablets και printers) αναμένεται φέτος άνοδος κατά 5,1% στα $ 732 δις. έναντι αύξησης 3,8%, που εκτιμάται ότι κατέγραψε ο τομέας το 2014.

Ειδικά για τον τομέα των smartphones, οι αναλυτές της Gartner επισημαίνουν ότι η αγορά έχει πλέον “πολωθεί” ανάμεσα σε δύο άκρα: τις high end συσκευές με μέση τιμή πώλησης τα $478 και τις πιο οικονομικές με μέση τιμή τα $100. Ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, η αγορά διαθέτει όλο και λιγότερο χώρο για συσκευές smartphone μεσαίας κατηγορίας.

Σε πίεση η ζήτηση για υπηρεσίες
Στο μεταξύ, σημαντική ανάπτυξη, η οποία ποσοστιαία θα κινηθεί στο 5,5%, αναμένεται να δει φέτος ο τομέας του Επιχειρηματικού Λογισμικού, με την αξία της παγκόσμιας αγοράς να τοποθετείται στα $ 335 δις. Οι αναλυτές της Gartner σημειώνουν ότι το τρέχον έτος θα σημειωθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στον τομέα του Enterprise Software, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και ένταση του φαινομένου των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Στον τομέα των Data Centre Systems οι δαπάνες κατά το τρέχον έτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,8% με την αξία της συγκεκριμένης αγοράς να τοποθετείται στα $143 δις.

Υποτονικές υπολογίζεται ότι θα είναι οι επιδόσεις τόσο του τομέα των Υπηρεσιών Πληροφορικής όσο και των Υπηρεσιών για Τηλεπικοινωνίες. Στην πρώτη περίπτωση υπολογίζεται ότι θα καταγραφεί άνοδος κατά 2,5% σε σχέση με το 2014, με την αξία της αγοράς στα $ 981 δις., ενώ για τις Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών αναμένεται οριακή μόνο άνοδος φέτος κατά 0,7% και αξία αγοράς στο $ 1,638 τρις.