Έρευνες - Μελέτες

Η Ευρώπη επενδύει € 3,2 δισ.ευρώ στη βιομηχανία μπαταριών

battery_europe

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία μπαταριών επιδιώκει να παίξει η Ευρώπη, η οποία επενδύει το ποσό των 3,2 δισ.ευρώ στον κλάδο των μπαταριών ιόντων λιθίου. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δημόσια ενίσχυση ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα προέλθει από επτά κράτη-μέλη, που θα επενδύσουν από κοινού σε ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας αξίας των μπαταριών.

Η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανία μπαταριών προγραμματίζεται για το 2031Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, το έργο, στο πλαίσιο του οποίου Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία και Σουηδία θα παράσχουν τα προσεχή έτη έως 3,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου. Το φιλόδοξο πλάνο αναμένεται να ξεκλειδώσει πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις της τάξης των 5 δισ.ευρώ. Η δε ολοκλήρωση του συνολικού σχεδίου προγραμματίζεται για το 2031 (με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για κάθε υποέργο).

Στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μπαταριών συμμετέχουν άμεσα 17 εταίροι, κυρίως βιομηχανικοί  παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μερικές από τις οποίες δραστηριοποιούνται σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Οι άμεσοι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν στενά μεταξύ τους και με περισσότερους από 70 εξωτερικούς εταίρους, όπως δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Κλάδος ενδιαφέροντος
Το χθεσινό «πράσινο φως» της Επιτροπής για το έργο ήρθε μετά από έντονες τεχνικές συζητήσεις τριών μηνών. «Η παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την οικονομία και την κοινωνία, λόγω των δυνατοτήτων της όσον αφορά την καθαρή κινητικότητα, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα» σχολίασε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Margrethe Vestager.

«Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, μεταξύ άλλων μέσω της καθαρής και χαμηλής εκπομπής κινητικότητας, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τεχνολογική ανάπτυξη. Η ζήτηση για μπαταρίες αναμένεται να αυξηθεί πολύ γρήγορα τα επόμενα χρόνια. Οι μελλοντικές πολιτικές έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για να μπορέσουν η Ευρώπη και τα κράτη μέλη της να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτή τη μετάβαση» τονίζει η Επιτροπή σχετικά με το έργο.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή ξεκίνησε στα τέλη του 2017 μια «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μπαταρίας» με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και τους βιομηχανικούς φορείς και ενέκρινε το Μάιο του 2018 ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τις Μπαταρίες. Το νέο έργο αποτελεί μέρος αυτών των προσπαθειών.   

Φιλόδοξα πλάνα
Η νέα ευρωπαϊκή επένδυση υποστηρίζει την ανάπτυξη εξαιρετικά καινοτόμων και βιώσιμων τεχνολογιών για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες διαρκούν περισσότερο, έχουν μικρότερους χρόνους φόρτισης, είναι ασφαλέστερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον από εκείνες που είναι σήμερα διαθέσιμες. Το έργο περιλαμβάνει φιλόδοξες και επικίνδυνες ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες για την παροχή πέραν της τελευταίας τεχνολογίας καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας των μπαταριών, από την εξόρυξη και την επεξεργασία των πρώτων υλών, την παραγωγή προηγμένων χημικών υλικών, την ενσωμάτωσή τους σε έξυπνα συστήματα, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση χρησιμοποιημένων μπαταριών.