Έρευνες - Μελέτες

Η Κίνα διεκδικεί το 40% της παγκόσμιας αγοράς 5G

5gsmartphone

Στην εποχή της τεχνολογίας 5G εισήλθε επισήμως η μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας, στον κόσμο, αυτή της Κίνας. Ακολουθώντας τα βήματα της Νότιας Κορέας, όπου οι πάροχοι ενεργοποίησαν ταυτόχρονα τον περασμένο Απρίλιο τα 5G δίκτυα τους, έτσι και η Κίνα βρίσκεται από την Παρασκευή στην εποχή της ασύρματης τεχνολογίας 5ης γενιάς.

600 εκατ. συνδρομητές στην τεχνολογία 5G θα μετρά έως το 2025 η κινεζική αγοράOι τρεις κρατικές εταιρείες, China Mobile, China Telecom και China Unicom, ξεκίνησαν, ταυτόχρονα, την παροχή υπηρεσιών 5G, οι οποίες είναι εμπορικά διαθέσιμες σε 50 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σεντζέν. Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το δίκτυο 5G της Κίνας είναι το μεγαλύτερο και η Κίνα είναι έτοιμη να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αγορά 5G στον κόσμο.

Να σημειωθεί ότι η πολυπληθέστερη αγορά του κόσμου, από πλευράς συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με περίπου 850 εκατομμύρια συνδρομητές, θα ελέγχει έως το 2025 το 40% της παγκόσμιας αγοράς 5G. Σύμφωνα με το GSMA, η Κίνα θα έχει, έως το 2025, 600 εκατ. συνδρομητές στην τεχνολογία 5G. Θυμίζουμε ότι η Νότια Κορέα, που λανσάρει εμπορικά την τεχνολογία 5G, ήδη, από τον περασμένο Απρίλιο έχει εγγράψει μέχρι σήμερα σε υπηρεσίες 5ης γενιάς το 3% των συνολικών χρηστών κινητής τηλεφωνίας της χώρας. 

Παγκόσμια υπερδύναμη
Όπως εξηγεί το GSMA, η Νότια Κορέα είναι μεν η μεγαλύτερη αγορά συνδρομητών 5G μέχρι σήμερα, αλλά χάρη στο καθαρό μέγεθος της κινεζικής αγοράς, ακόμη και με μικρότερη διείσδυση, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά 5G παγκοσμίως.

Τα δίκτυα 5G μπήκαν ταυτόχρονα στη ζωή των Κινέζων πολιτών από την περασμένη Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν επίσημα εγκαίνια στο Πεκίνο, παρουσία υπαλλήλων του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Πληροφοριών (MIIT), το κυβερνητικό όργανο που επιβλέπει τις τηλεπικοινωνίες.

“Η εμπορική έναρξη του 5G είναι μια ιδανική ευκαιρία για να επιταχυνθούν τα βήματα για την ανάπτυξη των υποδομών στη χώρα και να δοθεί ώθηση σε ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) και το Ineternet of Things”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του MIIT, Chen Zhaoxiong. Ο ίδιος υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία του 5G σε συνεργασία για μια σειρά από βιομηχανίες, όπως η παραγωγή, ο τομέας της ενέργειας και η γεωργία. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το 5G θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προώθηση καινοτομιών στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις “έξυπνες” πόλεις.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 80.000 σταθμοί βάσης 5G, οι μισοί από τους οποίους ανήκουν στην China Mobile.