Έρευνες - Μελέτες

Η αγορά τεχνολογίας των ΗΠΑ, με ρυθμό 6,3%, η πιο δυναμική στον κόσμο το 2015

technologyword2

Τον τίτλο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης τεχνολογικής αγοράς, στον κόσμο, θα διατηρήσουν και το 2015 οι ΗΠΑ, που αναμένεται να καταγράψουν το μεγαλύτερο ρυθμό διεύρυνσης της βιομηχανίας των ΤΠΕ. Η παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αναμένεται να κινηθεί, φέτος, ανοδικά σε ποσοστό 5,3% με την αγορά των ΗΠΑ να αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου όρου, της τάξης του 6%. Σύμφωνα με στοιχεία της Forrester Research, το 2015 η αμερικανική αγορά τεχνολογίας αναμένεται να διευρυνθεί κατά 6,3%, ενώ και για το επόμενο έτος, η εκτίμηση είναι για θετική πορεία με αντίστοιχο ποσοστό αύξησης 6,1%.

Στο 5,3% ο αναμενόμενος για φέτος ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς ΤΠΕ
Οι προβλέψεις για άνοδο κατά 5,3% στην παγκόσμια αγορά των ΤΠΕ κατά το τρέχον έτος - εφόσον επαληθευτούν - θα αποτελέσουν επίδοση σαφώς καλύτερη αυτής, που παρατηρήθηκε το 2014, όταν ο κλάδος εκτιμάται ότι ενισχύθηκε κατά 3,3%. Για δε το επόμενο έτος, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Forrester είναι, επίσης, θετικές και κάνουν λόγο για άνοδο της παγκόσμιας αγοράς κατά 5,9%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 οι συνολικές δαπάνες για ΤΠΕ διεθνώς θα αυξηθούν, εκτός από τις ΗΠΑ και στις αγορές της Κίνας, την Ινδίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Σκανδιναβικών χωρών. Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, περάν αυτών στις ΗΠΑ, αναμένεται να εμφανιστούν σε Κίνα, Ινδία, Σουηδία και Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, η υπόλοιπη Ευρώπη και η Λατινική Αμερική θα είναι οι χώρες, όπου η βιομηχανία των ΤΠΕ θα επιτύχει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος. Βραζιλία, Μεξικό, Ιαπωνία και κυρίως η Ρωσία, είναι οι τεχνολογικές εκείνες αγορές, που δεν αναμένεται να διακριθούν το τρέχον έτος για τις επιδόσεις τους.

Tομείς ανάπτυξης
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, οι τομείς που θα τροφοδοτήσουν - κατά κύριο λόγο - την παγκόσμια αγορά των ΤΠΕ θα είναι αυτοί του software, ειδικά σε επίπεδο big data analytics και εφαρμογών cloud, αλλά και σε ό,τι σχετίζεται με το mobility. Πιο αναιμικές αναμένεται να είναι οι επιδόσεις στον τομέα του hardware και του παραδοσιακού outsourcing.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Forrester, οι εταιρικές δαπάνες για νέα έργα στον τομέα των ΤΠΕ θα αυξηθούν το 2015, ωστόσο, οι επενδύσεις για τη συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και οργανισμών.

Επιπλέον, εκτίμηση των αναλυτών της εταιρείας είναι ότι οι επενδύσεις σε ΤΠΕ θα εξυπηρετήσουν, κατά κύριο λόγο, το στόχο των επιχειρήσεων για διεύρυνση των εσόδων τους. Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο στόχος της περικοπής του κόστους λειτουργίας, αν και θα παραμείνει σημαντικός για τις επιχειρήσεις, δεν θα είναι ο πρωταρχικός στόχος των επενδύσεων που δρομολογούν οι επιχειρήσεις σε ΤΠΕ.