Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώνονται οι προσδοκίες των Ελλήνων συμβούλων μάνατζμεντ

peoplewalk

Νέα βελτίωση των προσδοκιών των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο δωδεκάμηνο σημειώθηκε στη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2019. Η τόνωση της αισιοδοξίας αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές τόσο των βασικών οικονομικών μεγεθών, όσο και των παραγωγικών συντελεστών, σύμφωνα με το “Βαρόμετρο του ΣΕΣΜΑ για την Οικονομία”, μέσω του οποίου καταγράφονται ανά τρίμηνο οι απόψεις των εταιρειών συμβούλων μάνατζμεντ.

Βελτιώθηκε ο Δείκτης που αποτυπώνει τις προσδοκίες των επικεφαλής και των στελεχών συμβούλων μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομίαΑπό τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι ο Γενικός Δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών Οικονομικής Συγκυρίας και Παραγωγικών Συντελεστών, διευρύνθηκε στο 54,2% από 41,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Η βελτίωση είναι, μάλιστα, πολύ μεγαλύτερη έναντι του 2ου τριμήνου του 2018, όταν ο εν λόγω δείκτης είχε τιμή μόλις 14,7%.

Αναλυτικά, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας, που προκύπτει ως ο μέσος της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών “θετικών” και “αρνητικών” απαντήσεων για τα πέντε μεγέθη (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές, ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών) διαμορφώθηκε σε 53,6%. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη από την έναρξη της δημοσιοποίησης του σχετικού δείκτη στις αρχές του 2014. Το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης είχε τιμή 43,8%.

Η μεγαλύτερη αισιοδοξία προέρχεται, κυρίως, από τη διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ “θετικών” και “αρνητικών” απαντήσεων για την επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης, την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων παγίων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι κανείς σύμβουλος δεν προβλέπει επιβράδυνση του ΑΕΠ ή άνοδο της ανεργίας. 

Οικονομική μεγέθυνση
Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και το 3ο τρίμηνο του 2019, η τόνωση της αισιοδοξίας για την εξέλιξη του ΑΕΠ το επόμενο δωδεκάμηνο. Η διαφορά των ποσοστών επιτάχυνσης-επιβράδυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης αυξήθηκε σε 74,3%, από 62,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλιστα, κανείς σύμβουλος δεν προβλέπει επιβράδυνση. Η αισιοδοξία αυτή σχετίζεται και με την αναμενόμενη άνοδο των ιδιωτικών επενδύσεων, που επίσης καταγράφηκε και τη νέα οικονομική πολιτική, όπως αναφέρθηκε ήδη.

Επιπρόσθετα, περισσότερο εντυπωσιακή ήταν η βελτίωση όσον αφορά στις προσδοκίες για την ανεργία, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το “θετικό” - “αρνητικό” ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε 60,9% από 39,7%. Μάλιστα, κανένας σύμβουλος δεν αναμένει αύξηση της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που συμβαδίζει με τις προσδοκίες για το ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες των συμβούλων για την επενδυτική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα έγιναν και αυτές περισσότερο αισιόδοξες το 3ο τρίμηνο του έτους. Η διαφορά των ποσοστών όσων προβλέπουν άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας το επόμενο δωδεκάμηνο και εκείνων που προβλέπουν κάμψη, αυξήθηκε σε 80,9% το τέλος Σεπτεμβρίου, από 76,8% στο τέλος Ιουνίου 2019, ενώ ήταν μόλις 26,5% στο 3ο τρίμηνο του 2018. Η διαφορά αυτή είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές του 2014, όταν δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το βαρόμετρο. Να σημειωθεί ότι από την έρευνα η ομάδα των πέντε σημαντικότερων προσκομμάτων στην επιχειρηματική δράση, η οποία δεν μεταβλήθηκε το 3ο τρίμηνο του έτους. Αυτά ήταν τα εξής: υψηλή φορολογία, έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ασυνέχεια στη λειτουργία του κράτους.