Έρευνες - Μελέτες

Σε ιστορικά υψηλά, οι επενδύσεις στην τεχνολογία στην Ευρώπη

peoplewalk

Το ρόλο της ως “καταλύτη ανάπτυξης” επιβεβαιώνει, επί ευρωπαϊκού εδάφους, η ψηφιακή τεχνολογία, με τις επενδύσεις στον κλάδο να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη και τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων στον ψηφιακό τομέα να υπερδιπλασιάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην τεχνολογία έφτασε το 2018 στο επίπεδο ρεκόρ των 1.227 στην Ευρώπη (αύξηση 5% σε ετήσια βάση) έναντι μόλις 510 πριν από πέντε χρόνια. Να σημειωθεί δε ότι συνολικά ο αριθμός των ΑΞΕ στην Ευρώπη μειώθηκε το 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με το 39% των επενδυτών, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας είναι αυτός που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, ακολουθούμενος από την καθαρή τεχνολογία (cleantech - 25%), την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (21%).

Η Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύεται στον πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον ψηφιακό κλάδο στην ΕυρώπηΣύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ European Attractiveness survey - Technology, η Μεγάλη Βρετανία προσέλκυσε το 2018 την πλειονότητα των ΑΞΕ στην Ευρώπη στον ψηφιακό κλάδο (288), παρά τη μείωση κατά 10% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Η Γερμανία και η Γαλλία ακολουθούν, προσελκύοντας 218 και 171 έργα ψηφιακών ΑΞΕ αντίστοιχα (+2% και -2% σε σχέση με το περασμένο έτος). Η Ιρλανδία (72 έργα) και η Ισπανία (70 έργα) συμπεριλαμβάνονται, επίσης, στους πέντε πιο ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στον ψηφιακό κλάδο.

Ευρωπαϊκές επιδόσεις
Συνολικά, η Ευρώπη φιλοξενεί πάνω από το ένα τρίτο των πόλεων, παγκοσμίως, με τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν τον επόμενο τεχνολογικό κολοσσό. Επτά ευρωπαϊκές πόλεις ταξινομήθηκαν μεταξύ των 20 πιο ελκυστικών κέντρων τεχνολογίας παγκοσμίως.

Μάλιστα, δύο ευρωπαϊκές πόλεις συγκαταλέγονται στη λίστα των 10 ελκυστικότερων κέντρων τεχνολογίας: το Λονδίνο και το Βερολίνο, στην τέταρτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα, ακολουθώντας το Σαν Φρανσίσκο και την ευρύτερη περιοχή της Silicon Valley, τη Σανγκάη και το Πεκίνο.

Στην Ευρώπη, οι επενδυτές ξεχωρίζουν το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη και το Άμστερνταμ, ως τα πέντε πιο ελκυστικά κέντρα τεχνολογίας.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται στη λίστα με τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ψηφιακές δεξιότητες
Όσον αφορά το ποιοί παράγοντες μπορούν να εξελίξουν μια πόλη σε ελκυστικό κέντρο τεχνολογίας, η έρευνα δείχνει ότι οι ψηφιακές δεξιότητες επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις για τον τόπο των επενδύσεων.

Μεταξύ των επενδυτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 94%, αναφέρει την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού με τεχνολογικά προσόντα ως “ιδιαίτερα σημαντικό” ή “σημαντικό” παράγοντα στην απόφαση ως προς το πού θα επενδύσουν. Στη δεύτερη θέση της λίστας με τους παράγοντες που καθορίζουν την απόφαση των επενδυτών σχετικά με τον προορισμό των επενδύσεων τους, είναι το εργασιακό κόστος.