Έρευνες - Μελέτες

Ο αριθμός των επιθέσεων DDoS αυξήθηκε κατά 84% το 2019

ddos-attack

Καταιγιστική είναι, από τις αρχές τους έτους, η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων DDoS σε παγκόσμιο επίπεδο. Μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, οι επιθέσεις DDoS αυξήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2019, ενώ ταυτόχρονα διευρύνθηκε και η διάρκειά τους. Συγκεκριμένα, τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS αυξήθηκε κατά 84%, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2018. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των επιθέσεων, που διήρκησαν περισσότερο από μία ώρα. Τα στοιχεία από την έκθεση Kaspersky Lab “DDoS Q1 2019” δείχνουν ότι υπήρξε αναζωπύρωση των μεθόδων DDoS, ενώ οι κακοποιοί επικεντρώνονται σε μεγαλύτερης διάρκειας επιθέσεις.

Μετά από μακρά περίοδο ύφεσης, οι επιθέσεις DdoS αυξάνονται και σε αριθμό και σε διάρκειαΠέρυσι, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS μειωνόταν συνεχώς, οδηγώντας τους ειδικούς της να υποθέσουν ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες, που πραγματοποιούσαν επιθέσεις DDoS για οικονομικό όφελος, είχαν μετατοπίσει την προσοχή τους σε άλλες πηγές εισοδήματος (όπως η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων). Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία για το 1ο τρίμηνο του 2019 έρχονται σε αντίθεση με την τάση αυτή. Η αύξηση μπορεί να υποδηλώνει ότι υπήρχε ζήτηση για τέτοιου είδους επιθέσεις και υπηρεσίες, παρ’ όλο που δεν υπήρχε πρόσβαση σε αυτές, όταν σταμάτησε η λειτουργία δημοφιλών αγορών DDoS.

Χρονική διάρκεια
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μόλις ξεκίνησε η λειτουργία νέων ιστότοπων DDoS-for-Hire, ο αριθμός των επιθέσεων αυξήθηκε εκθετικά ως αποτέλεσμα. Η πιο αξιοσημείωτη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στη χρονική διάρκεια των επιθέσεων, καθώς είδαμε τον αριθμό των επιθέσεων DDoS, που πραγματοποιήθηκαν για περισσότερο από μία ώρα να αυξάνεται ραγδαία κατά 487%. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την υπόθεση των ειδικών ότι οι χάκερ εξελίσσουν τις τεχνικές τους και είναι, πλέον, σε θέση να ξεκινήσουν μεγαλύτερης διάρκειας επιθέσεις που είναι πιο δύσκολο να οργανωθούν.

“Η αγορά επιθέσεων DDoS αλλάζει. Οι νέες υπηρεσίες DDoS φαίνεται να έχουν αντικαταστήσει εκείνες των οποίων τις υπηρεσίες διέκοψαν οι διωκτικές αρχές. Καθώς οι οργανισμοί εφαρμόζουν βασικά αντίμετρα, οι επιτιθέμενοι στοχεύουν στις μεγαλύτερης διάρκειας επιθέσεις. Είναι δύσκολο να πούμε αν ο αριθμός των επιθέσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά η πολυπλοκότητά τους δεν δείχνει ενδείξεις επιβράδυνσης. Συνιστούμε οι οργανισμοί να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, ώστε να αντέξουν απέναντι σε εξελιγμένες επιθέσεις DDoS”, σχολιάζει η εταιρεία.

Συστάσεις
Η Kaspersky Lab συνιστά στους οργανισμούς να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα για να προστατευθούν από επιθέσεις DDοS:

“- Εξασφαλίστε ότι οι διαδικτυακοί και οι IT πόροι σας, μπορούν να αντέξουν την υψηλή επισκεψιμότητα.

- Χρησιμοποιήστε επαγγελματικές λύσεις για να προστατεύσετε τον οργανισμό από επιθέσεις. Στην αγορά υπάρχουν λύσεις που προστατεύουν από κάθε είδους επιθέσεις DDoS ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα, την ισχύ ή τη διάρκειά τους”.