Έρευνες - Μελέτες

Μόλις 5 εκατ. smartphones τεχνολογίας 5G θα διατεθούν το 2019

huawei-mate-x-hand-nda2-w810h462

Μπορεί τα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G να βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον χώρο της νέας τεχνολογίας, ωστόσο, για τους ίδιους τους καταναλωτές, η εποχή του 5G δεν έχει έρθει ακόμη. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Strategy Analytics, μόλις 5 εκατ. smartphones τεχνολογίας 5G θα διατεθούν στην παγκόσμια αγορά το 2019, καθώς οι υψηλές τιμές πώλησης των “έξυπνων” κινητών νέας γενιάς κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις πωλήσεις. Πάντως, αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τα smartphones τεχνολογίας 5G είναι αδύναμες, η μακροπρόθεσμη ευκαιρία παραμένει τεράστια, καθώς προβλέπεται ότι 1 δις συσκευές θα πωληθούν παγκοσμίως μέχρι το 2025.

Αν και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αδύναμες, έως το 2025 αναμένεται να πωληθούν διεθνώς 1 δις smartphones 5GΗ ανάλυση της Strategy Analytics (5G Smartphones: From Zero to a Billion) αναδεικνύει, στο μεταξύ, τις κορυφαίες κατασκευάστριες συσκευών 5G από πλευράς πωλήσεων για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, Samsung, LG και Huawei αναμένεται να είναι οι τρεις πιο ισχυροί παίκτες στην κατηγορία των “έξυπνων” κινητών 5G παγκοσμίως φέτος, ακολουθούμενες από την Apple και το iPhone 5G το επόμενο έτος.

Υψηλό κόστος
Σύμφωνα με τη Strategy Analytics , τα πρώτα μοντέλα των 5G smartphones θα είναι εξαιρετικά δαπανηρά και διαθέσιμα σε περιορισμένους όγκους. “Εκτιμούμε ότι οι παγκόσμιες αποστολές smartphones τεχνολογίας 5G θα ανέλθουν σε μόλις 5 εκατ. συσκευές το 2019. Μάλιστα, ποσοστό μικρότερο από το 1% όλων των 5G smartphones, που θα διατεθούν παγκοσμίως κατά το τρέχον έτος, θα είναι ενεργοποιημένα. Οι συνολικές αποστολές smartphones 5G είναι πενιχρές για την ώρα, λόγω της υψηλής τιμολόγησης των συσκευών και της περιορισμένης διαθεσιμότητας ενεργών δικτύων 5G και αντίστοιχων υπηρεσιών”, αναφέρει στην ανάλυσή της η Strategy Analytics.

Οι κατασκευαστές
Η Samsung, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι ο ηγέτης των “έξυπνων” κινητών τεχνολογίας 5G το 2019, λόγω των εκκινήσεων δικτύων νέας γενιάς στη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Όπως εκτιμούν δε, οι LG, Huawei, Xiaomi, Motorola και άλλοι, θα ακολουθήσουν αργότερα μέσα στο έτος, με την Apple και το πρώτο της μοντέλο iPhone με τεχνολογία 5G να αναμένεται το 2ο εξάμηνο του 2020.

“Η ενεργοποίηση δικτύων 5G από ομίλους, όπως η Verizon ή η China Mobile, ανοίγει το δρόμο για υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας, εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης, όπως βίντεο 8K, streaming games και augmented reality για τις επιχειρήσεις. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας είναι το κατά πόσο οι καταναλωτές είναι πραγματικά πρόθυμοι να πληρώσουν για τα επερχόμενα smartphones και τις υπηρεσίες 5G", καταλήγει η εταιρεία.