Έρευνες - Μελέτες

Παραμένουν απαισιόδοξα τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων

peoplework28

Αρνητική, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, παρέμεινε η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2019. Η εξέλιξη του δείκτη τα δύο τελευταία τρίμηνα αποτυπώνει το κλίμα αβεβαιότητας των στελεχών. Όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group, ένας στους τρεις CEOs δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει εισέλθει ακόμη σε τροχιά ανάπτυξης. Σύμφωνα με την έρευνα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) διαμορφώθηκε στις 156 μονάδες έναντι 159 το προηγούμενο τρίμηνο.

Συνεχίστηκε το 1ο τρίμηνο του 2019 η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος μεταξύ των CEOs στην ελληνική αγοράΗ ανάλυση των αποτελεσμάτων, ανά κατηγορία μεγέθους, δείχνει πτώση του δείκτη στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και άνοδο στις πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε νέα πτώση και διαμορφώθηκε στις 149 μονάδες έναντι 153 το προηγούμενο τρίμηνο. Παρόμοια και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε μείωση στις 162 μονάδες, έναντι 165 του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικά, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε νέα κάθοδο και διαμορφώθηκε στις 208 μονάδες έναντι 211 το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, διαμορφώθηκε σε 32%. Πιο αισιόδοξοι είναι οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι σε ποσοστό 56% δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλύτερη, συγκρινόμενη με ένα έτος πριν. 

Οικονομική κατάσταση
Αντίθετα, ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά βελτιώθηκε στις 203 μονάδες, έναντι 196 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, διαμορφώθηκε σε 41%, ενώ για τους CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αυξημένο σε 62%. Στο μεταξύ, το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν, διαμορφώθηκε σε 51%, ποσοστό που αυξάνεται σε 67% για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και 64% για τις βιομηχανικές.

Όσον αφορά τις επενδύσεις το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν, είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαμορφώθηκε σε 30%, που αυξάνεται σε 38% για τους CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων.

Επίσης, το ποσοστό εκείνων, που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, διαμορφώθηκε σε 42%, ποσοστό το οποίο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι υψηλότερο και ανήλθε σε 63%.

Εκτός από την τρέχουσα απασχόληση και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης σημείωσε άνοδο στις 146 μονάδες, έναντι 144 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των CEOs, που δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά, διαμορφώθηκε σε 38%, ποσοστό που αυξάνεται σε 52% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.