Έρευνες - Μελέτες

Το 33% των εργοδοτών δεν βρίσκει προσωπικό με ψηφιακές δεξιότητες

peoplewalk

“Ιερό δισκοπότηρο” παραμένει για τις επιχειρήσεις, παγκοσμίως, η εύρεση στελεχών με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Αν και η ανεργία, σε παγκόσμιο επίπεδο, κινείται σε υψηλά επίπεδα, οι εργοδότες αδυνατούν ή στην καλύτερη περίπτωση δυσκολεύονται, να βρουν εργατικό δυναμικό που να διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθεί στις ψηφιακές προκλήσεις. Για παράδειγμα, το 33% των στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δυσκολεύεται περισσότερο στην εύρεση και πρόσληψη ατόμων με ψηφιακές δεξιότητες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, το 38% αναμένει ότι αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο στο εγγύς μέλλον. Κυβερνοασφάλεια, data analytics, ψηφιακή τεχνολογία, ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών.

Κυβερνοασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες πανευρωπαϊκάΑυτές είναι μερικές μόνο από τις γνώσεις και τις δεξιότητες, που αναζητούν οι επιχειρήσεις στην αγορά εργασίας σήμερα. Οι γνώσεις πάνω στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική, αποτελούν τις πιο δυσεύρετες δεξιότητες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το 48% στελεχών σε ευρωπαϊκές επιχείρησης. Αυτά κατέγραψε η έρευνα της ΕΥ, Building a Better Working Europe, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακολουθούν οι δεξιότητες big data και τα analytics (47%), επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (38%), προγραμματισμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων (web developer - 37%), κινητού τηλεφώνου και analytics (34%), ψηφιακού μάρκετινγκ και social media (27%) και διαχείρισης έργων (project management - 25%). 

Μετασχηματισμός
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη δεξιοτήτων, ενώ το 89% αναφέρει ότι επενδύει στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων καινούριων και παλαιών εργαζομένων. Ωστόσο, μόνο το 43% των επιχειρήσεων έχει μια στρατηγική ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο της τριετίας. Οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν ότι, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλάζοντας ριζικά και την αγορά εργασίας, δημιουργούνται ελλείψεις σε κρίσιμες δεξιότητες του απασχολούμενου προσωπικού, ενώ οι ίδιες οι εταιρείες δυσκολεύονται να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα με ψηφιακές δεξιότητες.

“Η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από νέους με ψηφιακές δεξιότητες, όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να στοχεύουν στους νέους αποφοίτους των πανεπιστημίων, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουν την κατάλληλη εκπαίδευσή τους, ώστε να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις κατάλληλα”, σχολίασε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Παπάζογλου.

Σύμφωνα με την ΕΥ, οι νέοι θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτές τις δεξιότητες, ώστε να ειδικευθούν και να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας. “Αν και το χάσμα μεταξύ των γνώσεων που δίνουν τα πανεπιστήμια και των αναγκών της αγοράς υπάρχει ακόμα, όπως είχε καταγράψει παλαιότερη έρευνα της ΕΥ, του ΟΠΑ και της Endeavor, είναι στο χέρι τόσο των νέων εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων, να κάνουν βήματα για να εξαλειφθεί”, αναφέρει σχετικά ο κ. Παπάζογλου.