Έρευνες - Μελέτες

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επιχειρούν ψηφιακά

trimble-oil-and-gas-services-suite

Ψηφιακό προσανατολισμό αποκτά σταδιακά η επενδυτική ατζέντα του κλάδου της ενέργειας, με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να δρομολογούν σημαντικές επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία. Για την ακρίβεια, εννέα στις δέκα εταιρείες (89%) του κλάδου θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία τα επόμενα δύο χρόνια. Τα στελέχη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, διεθνώς, επιταχύνουν τις επενδύσεις τους στην ψηφιακή τεχνολογία, κυρίως, επειδή επιδιώκουν να διπλασιάσουν τους στόχους για εξοικονόμηση κόστους. Πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, δείχνει ότι σχεδόν μία στις δύο εταιρείες του κλάδου (42%) θεωρεί ότι το σημαντικότερο κίνητρο για επενδύσεις στην τεχνολογία είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, ενώ ένα ποσοστό 55% θεωρεί ως κίνητρο τη λειτουργική βελτιστοποίηση. Υπάρχει και ένα μικρότερο μεν, αλλά σημαντικό, ποσοστό (23%), που είναι περισσότερο φιλόδοξο και απαντά ότι το κύριο κίνητρό τους για να επενδύσουν στην τεχνολογία είναι η επέκταση των ψηφιακών δυνατοτήτων τους.

Στροφή στις ψηφιακές επενδύσεις: το 89% των εταιρειών του κλάδου θα αυξήσει τις επενδύσεις σε ψηφιακή τεχνολογία την επόμενη διετίαΠάντως, η πορεία του κλάδου προς την ψηφιοποίηση δεν είναι ρόδινη: η έκθεση υπογραμμίζει τα σημαντικά εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και την υπέρβαση της νοοτροπίας απόκρυψης πληροφοριών. Λιγότεροι από ένας στους τρεις (31%) πιστεύουν ότι το όραμα των ψηφιακών επενδύσεων ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις απόψεις άλλων ανώτερων στελεχών της εταιρείας. Επίσης, το 41% αναφέρει ότι η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με έναν “ψηφιακό οδικό χάρτη” από τις ομάδες ανώτερων στελεχών και το διοικητικό συμβούλιο είναι ένα βασικό στρατηγικό πρόβλημα. 

Ενσωμάτωση
Η ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων αναφέρεται, επίσης, ως μια θεμελιώδης πρόκληση. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες κατανέμουν σχεδόν το ήμισυ (48%) των επενδύσεων ψηφιακής τεχνολογίας σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), ενώ το 36% των συμμετεχόντων λέει ότι το μεγαλύτερο λειτουργικό εμπόδιο είναι η ενσωμάτωση νέων εργαλείων στις υπάρχουσες λύσεις και συστήματα. Πράγματι, οι ερωτηθέντες αφιερώνουν κατά μέσο όρο μόνο 17% των ψηφιακών τεχνολογικών τους επενδύσεων στη δημιουργία εσωτερικών δυνατοτήτων, τις οποίες αποδίδουν σε θέματα του προσωπικού, στα απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα και τα κόστη. Ωστόσο, το 39% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη των εσωτερικών δυνατοτήτων και πόρων μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη ευκαιρία για την προώθηση μιας εσωτερικής κουλτούρας καινοτομίας. 

Ρομποτική και ΙοΤ
Για τον κλάδο της ενέργειας, η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) και τα προηγμένα analytics θα έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο τα επόμενα πέντε χρόνια, με τις δύο τεχνολογίες να αναφέρονται από το 25% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (75%) λένε ότι ήδη ενσωματώνουν το RPA στις διαδικασίες τους, ενώ το 87% ότι χρησιμοποιεί προηγμένα analytics στην προσπάθεια χρήσης των δεδομένων για να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Ωστόσο, η μελέτη (New technology can lead the way, but do you know where you’re headed?), στην οποία συμμετείχαν 100 στελέχη του κλάδου, δείχνει ότι σήμερα το Industrial Internet of Things (IIoT) ενσωματώνεται μόνο από το 19% των ερωτηθέντων. Ενώ το 70% αναφέρει ότι σκοπεύει να υιοθετήσει το IoT μέσα στους επόμενους 18 μήνες, το 20% πιστεύει ότι εμπεριέχει το υψηλότερο ρίσκο, λόγω των απειλών στον κυβερνοχώρο.