Αύξηση καταγράφει το διαδικτυακό οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα

Έρευνες - Μελέτες

06 Φεβρουαρίου 2019

Σε έξαρση βρίσκεται την τελευταία διετία (2017-2018) το διαδικτυακό οικονομικό έγκλημα στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες στη χώρα, τα τελευταία δυο χρόνια, αυξήθηκαν κατά περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες ,φτάνοντας το 54% του συνόλου των καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.  Οι καταγγελίες που έλαβε η SafeLine για διαδικτυακές οικονομικές απάτες αφορούσαν, κυρίως, online αγορές, όπου τις περισσότερες φορές οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στον προϊόν που είχαν επιλέξει. Πολλά περιστατικά, επίσης, αφορούσαν τη μη τήρηση των όρων επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων. Άλλες καταγγελίες αφορούσαν περιστατικά όπου, κατόπιν πληρωμής, αναγραφόταν στην ιστοσελίδα ότι το tracking number της παραγγελίας είναι προσωρινώς μη διαθέσιμο.

Οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες αντιπροσωπεύουν το 54% του συνόλου των καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο ΔιαδίκτυοΟι καταγγέλλοντες συμπερασματικά - καθώς η πλειοψηφία των καταγγελιών στη SafeLine υποβάλλονται ανώνυμα - είναι ενήλικες, οι οποίοι είτε ζητούν να αποζημιωθούν, είτε να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, είτε να αφαιρεθούν απ’ το Διαδίκτυο οι εν λόγω ιστοσελίδες/διαφημίσεις, ώστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά  στοιχεία της Γραμμής Καταγγελιών “Safeline”, το 2018 υποβλήθηκαν 4.591 καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, αριθμός που εμφανίζει μια πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. 

Προσωπικά δεδομένα
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μικρή μείωση διαπιστώθηκε το 2018 στις καταγγελίες, που αφορούσαν θέματα προσωπικών δεδομένων, καθώς από το 11% του συνόλου που καταλάμβαναν την περασμένη χρονιά, το 2018 έπεσαν στο 10% του συνόλου των βάσιμων καταγγελιών. Ο διαμοιρασμός προσωπικών πληροφοριών με τη μορφή δημοσίευσης ή αναδημοσίευσης προσωπικών στοιχείων χωρίς άδεια του ατόμου, αποτέλεσε τη βασική μορφή παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Στο μεταξύ, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία - κινήθηκαν και φέτος σταθερά στο 23%. Τα τελευταία τρία χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών, που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται. Πάντως, σταθερός παραμένει ο αριθμός των καταγγελιών για εικόνες ή βίντεο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, που κατά την περίοδο 2017-2018 και 2018-2019 κυμαίνεται στο 23%. Οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγγελιών το 2018 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2017. Σημειώνεται ότι, σε σχέση με το 2017, το ποσοστό των καταγγελιών που προωθήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε σημαντική αύξηση το 2018. Πιο συγκεκριμένα το 36% των καταγγελιών προωθήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία, το 13% σε άλλες συνεργαζόμενες γραμμές καταγγελιών του εξωτερικού, ενώ ένα 8% προωθήθηκε σε άλλους φορείς/isps. 

Φορείς δράσης
O INHOPE είναι μία παγκοσμίου εμβέλειας συντονισμένη προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου ανάρτησης υλικού παιδικής κακοποίησης στο διαδίκτυο κι έχει συμβάλει δυναμικά στην εξιχνίαση μεγάλων κυκλωμάτων διεθνώς. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου  είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE, που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό Διαδίκτυο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας