Έρευνες - Μελέτες

Η κατάργηση των τελών roaming έφερε πενταπλασιασμό της χρήσης δεδομένων

roamingparis

Άμεση και σημαντική αύξηση των κλήσεων και της χρήσης δεδομένων από τους Ευρωπαίους πολίτες, όταν ταξιδεύουν εντός Ε.Ε., έφερε η κατάργηση των τελών περιαγωγής. Συγκεκριμένα, τον πρώτο ενάμιση χρόνο από την κατάργηση των τελών περιαγωγής, σημειώθηκε πενταπλασιασμός της χρήσης data εντός της Ε.Ε. από πολίτες που ταξιδεύουν. Από έκθεση, που δημοσίευσε η Επιτροπή, προκύπτει ότι από την κατάργηση των χρεώσεων roaming στις 15 Ιουνίου 2017 μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι άσκησαν στο έπακρο τα νέα τους ψηφιακά δικαιώματα στα ταξίδια τους στην Ε.Ε. Η χρήση κινητών δεδομένων έχει πενταπλασιαστεί κατά μέσο όρο (+435%) σε σύγκριση με το επίπεδο πριν από τον Ιούνιο του 2017. Ο δε αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων, που πραγματοποιούν οι ταξιδιώτες, έχει σχεδόν διπλασιαστεί (+145%) σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Σε ενάμιση χρόνο ο αριθμός των τηλεφωνικών κλήσεων, που πραγματοποιούν οι ταξιδιώτες, έχει σχεδόν διπλασιαστείΗ Επιτροπή διαπιστώνει μια σαφή τάση προς την αυξημένη ζήτηση, μετά από την κατάργηση των τελών περιαγωγής. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι συνήθειες έχουν σαφώς αλλάξει: για παράδειγμα το 34% χρησιμοποιεί πλέον ανεπιφύλακτα το Διαδίκτυο με περιαγωγή, όπως και στη χώρα του, σε σύγκριση με μόλις το 15 % πριν από τον Ιούνιο του 2017. Αντίθετα, το ποσοστό όσων δεν χρησιμοποιούν ποτέ κινητά δεδομένα όταν βρίσκονται στο εξωτερικό υποχώρησε στο 19% σε σύγκριση με 42% πριν από την κατάργηση των τελών. Ταυτόχρονα, το επίπεδο ευαισθητοποίησης των καταναλωτών παραμένει υψηλό: το 62% των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι έχουν καταργηθεί τα τέλη περιαγωγής στην Ε.Ε. και το 69% θεωρεί ότι αυτό ωφελεί ή θα ωφελήσει τους ίδιους ή κάποιον γνωστό τους. 

Συμμόρφωση
Η έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει, εξάλλου, ότι οι φορείς εκμετάλλευσης κινητών δικτύων έχουν σε μεγάλο βαθμό τηρήσει τους νέους κανόνες, υπό την προσεκτική παρακολούθηση των εθνικών ρυθμιστικών Αρχών και της ίδιας της Επιτροπής.

“Οι διασφαλίσεις, που προβλέπονται στον Κανονισμό για την περιαγωγή για την αποφυγή στρεβλώσεων στις εγχώριες αγορές και συγκεκριμένα η παρέκκλιση βιωσιμότητας και η πολιτική εύλογης χρήσης, λειτούργησαν ικανοποιητικά, όπου χρειαζόταν”, αναφέρει σε σχετικό report της η Επιτροπή. Διευκρινίζει δε ότι, σε στενή συνεργασία με τις εθνικές ρυθμιστικές Αρχές, οι οποίες είναι άμεσα αρμόδιες για τη διασφάλιση της εφαρμογής, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, για να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες συνεχίζουν να συμμορφώνονται. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει αναλυτική έκθεση σχετικά με την επανεξέταση των κανόνων περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού (“περιαγωγή σαν στο σπίτι σας”) το Δεκέμβριο του 2019. 

Κατάργηση τελών
Θυμίζουμε ότι, από τις 15 Ιουνίου 2017, οι Ευρωπαίοι μπορούν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων (φωνητικές κλήσεις, μηνύματα SMS και δεδομένα), όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. χωρίς επιπλέον τέλη περιαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους όταν ταξιδεύουν, όπως και στη χώρα τους, χωρίς να ανησυχούν για το ύψος των λογαριασμών τηλεφώνου. Η Επιτροπή εργάστηκε επί μια δεκαετία για να μειώσει και τελικά να καταργήσει τις επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στους πελάτες τους κάθε φορά που αυτοί χρησιμοποιούν την κινητή τους συσκευή, όταν διασχίζουν τα σύνορα για διακοπές ή για επαγγελματικό ταξίδι. Από το 2007 έως το 2016, τα τέλη περιαγωγής μειώθηκαν πάνω από 90 % και οι τιμές μειώθηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2016.