Εκρηκτική αύξηση του λογισμικού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων

Έρευνες - Μελέτες

03 Δεκεμβρίου 2018

Με εκρηκτικούς ρυθμούς αυξάνεται, από τις αρχές του 2018, ο αριθμός των λογισμικών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Ο συνολικός αριθμός χρηστών, που αντιμετώπισαν προβλήματα mining, αυξήθηκε κατά 83% από 2.726.491 το 2017 σε 5.001.414 τους εννέα μήνες του 2018. Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτήν τη ραγδαία αύξηση, ήταν η εγκατάσταση και η χρήση μη εξουσιοδοτημένου λογισμικού και περιεχομένου. Από τα στοιχεία της Kaspersky Lab προκύπτει ότι το 2018, η επιβλαβής εξόρυξη κρυπτονομισμάτων επικράτησε έναντι της κύριας απειλής των τελευταίων ετών, το ransomware.

Οι χρήστες, που δέχθηκαν επιθέσεις από επικίνδυνο λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αυξήθηκαν ραγδαίαΟ αριθμός των διαδικτυακών χρηστών, που δέχθηκαν επιθέσεις από επικίνδυνο λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αυξήθηκε ραγδαία κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, με κορύφωση το Μάρτιο, όπου περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια χρήστες δέχθηκαν επίθεση. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab έχουν διερευνήσει το οικονομικό υπόβαθρο πίσω από την ξαφνική αύξηση αυτής της απειλής με σκοπό να ανακαλύψουν τι οδήγησε στην παγκόσμια εξάπλωσή της. Ανέλυσαν, επίσης, το ρυθμιστικό τοπίο, τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις 10 πρώτες χώρες, που αποτέλεσαν στόχο λογισμικού εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και τους κυριότερους φορείς “μόλυνσης” από δημοφιλείς οικογένειες κακόβουλων προγραμμάτων. 

Νομοθεσία 
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το μερίδιο των ανιχνευμένων miners, από το συνολικό αριθμό απειλών επίσης αυξήθηκε από το 5% το 2017 σε 8% το 2018. Το ποσοστό των ανιχνευμένων miners, από τις συνολικές ανιχνεύσεις εργαλείων κινδύνου αυξήθηκε επίσης - από το 9% του 2017 σε 17% το 2018. Μάλιστα, ο συνολικός αριθμός χρηστών, που αντιμετώπισαν miners, αυξήθηκε περισσότερο από πέντε φορές, αφού από 1.986 το 2017, καταμετρήθηκαν 10.242 το 2018. Οι αναλυτές της Kaspersky Lab υποστηρίζουν ότι ούτε η νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα, ούτε το κόστος ηλεκτρισμού, αποτελούν τροχοπέδη στην εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού εξόρυξης.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις οικογένειες κακόβουλου λογισμικού αποκαλύπτει ότι έχουν “μολυνθεί” κυρίως συσκευές, των οποίων οι  χρήστες ήταν απρόσεκτοι και εγκαθιστούσαν μη εξουσιοδοτημένο λογισμικό και περιεχόμενο. “Η ανάλυση του οικονομικού υπόβαθρου επιβλαβών λογισμικών εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και οι λόγοι εξάπλωσης τους σε συγκεκριμένους τομείς ή περιοχές, έχουν μία ξεκάθαρη σύνδεση: Όσο πιο εύκολη είναι η διανομή μη εξουσιοδοτημένου λογισμικού, τόσο περισσότερα περιστατικά κακόβουλης δραστηριότητας εντοπίστηκαν”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας. 

Συστάσεις
Προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με miners, η Kaspersky Lab συμβουλεύει καταναλωτές και επιχειρήσεις:

“- Να ενημερώνετε πάντα το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε. Για να εμποδίσετε τα miners να εκμεταλλευτούν τις ευπάθειες, χρησιμοποιήστε εργαλεία που μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα τρωτά σημεία και να πραγματοποιήσουν λήψη και εγκατάσταση ενημερωμένων εκδόσεων.

- Για προσωπικές συσκευές, χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση για την ασφάλεια των καταναλωτών και θυμηθείτε να διατηρείτε βασικές λειτουργίες - όπως το Watcher System - ενεργοποιημένες.

- Μην παραβλέπετε λιγότερο προφανείς στόχους, όπως τα τερματικά POS και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

- Χρησιμοποιήστε τον έλεγχο εφαρμογών για να παρακολουθείτε κακόβουλη δραστηριότητα σε νόμιμες εφαρμογές.

- Για να προστατεύσετε το εταιρικό περιβάλλον, εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους και τις ομάδες πληροφορικής σας, διαχωρίστε τα ευαίσθητα δεδομένα και περιορίστε την πρόσβαση.”

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας