Έρευνες - Μελέτες

Αυξήθηκαν κατά 67% οι πωλήσεις smartwatches παγκοσμίως

smartwatch2

Με έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 67% κινήθηκε η παγκόσμια αγορά smartwatch κατά το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα 10 εκατ. συσκευές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Strategy Analytics. Η Apple με το δικό της smartwatch, διατήρησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς με μερίδιο 45%, αν και ένα χρόνο νωρίτερα ήλεγχε μερίδιο 60% της διεθνούς αγοράς. Η Fitbit βρέθηκε - το 3ο τρίμηνο του 2018 - στη δεύτερη θέση, κερδίζοντας έδαφος έναντι των επόμενων κατασκευαστών, της Samsung και της Garmin.

Ο όγκος των πωλήσεων, το 3ο τρίμηνο του 2018, υπερέβη τα 10 εκατ. συσκευές“Οι αποστολές smartwatch, παγκοσμίως, αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 67% ετησίως, από 6 εκατ. μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2017 σε 10 εκατ. συσκευές το 3ο τρίμηνο του 2018. Η ανάπτυξη αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές εντάσσουν τα smartwatches στην καθημερινότητά τους”, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Strategy Analytics.

Ο πρωταγωνιστής της παγκόσμιας αγοράς smartwatches, η Apple, διέθεσε στην παγκόσμια αγορά 4,5 εκατομμύρια smartwatches παγκοσμίως το 3ο τρίμηνο του 2018, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 25% έναντι των 3,6 εκατ. συσκευών το 3ο τρίμηνο του 2017. Η Fitbit, από την πλευρά της, με πωλήσεις 1,5 εκατ. smartwatches παγκοσμίως, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και μερίδιο 15% το 3ο τρίμηνο του 2018, από σχεδόν μηδενικό πριν από ένα χρόνο. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Fitbit, πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη μάρκα smartwatch στον κόσμο, αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Βόρεια Αμερική, ενώ εκτιμούν ότι έχει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης το επόμενο έτος στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. 

Ανταγωνισμός
Την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέκτησε, σύμφωνα με τη Strategy Analytics, η Samsung, η οποία απέσπασε μερίδιο 11% της παγκόσμιας αγοράς smartwatches στο 3ο τρίμηνο του 2018, ανεβαίνοντας ελαφρά από το 10% το 3ο τρίμηνο του 2017. Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο έδαφος που κέρδισε η εταιρεία σε επίπεδο πωλήσεων εδώ και ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, η Garmin κατέλαβε την τέταρτη θέση και κατέκτησε το 8% της παγκόσμιας αγοράς κατά το 3ο τρίμηνο του 2018, με το μερίδιό της να είναι πάντως μειωμένο έναντι του 10% πριν από ένα χρόνο. “Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τη Fitbit, τη Samsung και τους άλλους κατασκευαστές δυσκολεύει την πορεία της Garmin”, τονίζει η εταιρεία. Συνολικά, οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς, εκτός από τους πέντε μεγαλύτερους, συγκεντρώνουν μερίδιο 20% έναντι 21% το 3ο τρίμηνο του 2017.