Έρευνες - Μελέτες

Επτά στα δέκα νοικοκυριά στην Ευρώπη θα χρησιμοποιεί “έξυπνους” μετρητές έως το 2022

smart-meter

“Αντίο” στα παλιά ρολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, λένε οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς έως το 2020, περίπου έξι στα δέκα νοικοκυριά θα τα έχει αντικαταστήσει με “έξυπνους” μετρητές. Η διείσδυση των “έξυπνων” συστημάτων μέτρησης, στα τέλη του 2014, αναμένεται να φτάσει το 24%, με τις σχετικές συσκευές να υπολογίζονται σε 67,9 εκατ. τεμάχια, ενώ για το 2022 ο πήχης μπαίνει στα περίπου 200 εκατ. έξυπνους μετρητές στην Ευρώπη. Ο δε ετήσιος ρυθμός εγκατάστασης νέων “έξυπνων” μετρητών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 15,8% για την περίοδο μεταξύ 2014 και 2022.

Το 40% των καταναλωτών φυσικού αερίου θα έχουν συστήματα «έξυπνης» μέτρησηςΣύμφωνα με σχετική έρευνα, που δημοσιοποίησε η εταιρεία Berg, τη στροφή προς τα “έξυπνα” συστήματα μέτρησης θα οδηγήσουν, κατά κύριο λόγο, χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Νορβηγία.

Σημαντική είναι η παρουσία των συστημάτων “έξυπνης” μέτρησης και στον τομέα του φυσικού αερίου. Σήμερα στην Ευρώπη είναι εγκατεστημένοι 2,5 εκατ. “έξυπνοι” μετρητές φυσικού αερίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές, ακόμη και μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή τους, να βλέπουν - ανά πάσα στιγμή - πόσο αέριο καταναλώνουν. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε διείσδυση τη τάξης του 2%. Ωστόσο, έως το 2020, η δημοτικότητα των “έξυπνων” μετρητών αναμένεται να εκτοξευθεί, αφού, όπως εκτιμάται, ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 49 εκατ.

Στο φυσικό αέριο
Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της Berg, η μαζική στροφή των ευρωπαϊκών χωρών προς τα “έξυπνα” συστήματα μέτρησης, στο φυσικό αέριο, δεν θα γίνει πριν από το 2017. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι την πιο έντονη στροφή προς το σύστημα των “έξυπνων” μετρητών φυσικού αερίου θα κάνει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, η Ολλανδία, όπως αποκαλύπτει η μελέτη, θα γίνει στις αρχές του 2015 η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που θα φτάσει τον αριθμό ορόσημο του 1 εκατ. “έξυπνων” εγκατεστημένων συσκευών. Οι προβλέψεις της Berg αναφέρουν ότι, έως τα τέλη του 2015, μαζικές αντικαταστάσεις των παλαιών ρολογιών από “έξυπνα” συστήματα θα πραγματοποιηθούν σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Η τελευταία, μάλιστα, έχει ανακοινώσει ένα ευρύ πλάνο για 11 εκατ. “έξυπνους” μετρητές φυσικού αερίου έως το 2020.

Οι στόχοι
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η ταχύτητα επέκτασης των ευφυών συστημάτων μέτρησης θα εξαρτηθεί και από την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων κάθε χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, ήδη σήμερα πάνω από τα δύο τρίτα των περιπτώσεων, τα κράτη - μέλη έχουν, πλέον, δεσμευτεί να αρχίσουν (ή έχουν ήδη ολοκληρώσει) την εμπορική εξάπλωση των έξυπνων συστημάτων μέτρησης. Έχουν ήδη εγκατασταθεί σχεδόν 45 εκατ. έξυπνοι μετρητές σε τρία κράτη - μέλη (Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία), αριθμός που αντιστοιχεί στο 23 % της προβλεπόμενης εγκατάστασης στην Ε.Ε. έως το 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δεσμεύσεις εμπορικής εξάπλωσης αντιπροσωπεύουν επένδυση ύψους περίπου €45 δις για την εγκατάσταση, μέχρι το 2020, σχεδόν 200 εκατ. “έξυπνων” μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος (που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 72% του συνόλου των Ευρωπαίων καταναλωτών) και 45 εκατ. μετρητών αερίου (περίπου 40 % των καταναλωτών).