Έρευνες - Μελέτες

Ένα δισεκατομμύριο περισσότερες ψηφιακές απειλές το 2014

internetsecurenew

“Άοκνοι» αποδεικνύονται οι ψηφιακοί εγκληματίες, καθώς το 2014 όχι μόνο δεν περιόρισαν τη δράση τους σε σχέση με το 2013, αντιθέτως παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των κακόβουλων επιθέσεων προς υπολογιστές και φορητές συσκευές το 2014. Επίσης, σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση των οικονομικών κακόβουλων προγραμμάτων, αλλά και μια αλλαγή στους φορείς των διαδικτυακών επιθέσεων. Με βάση τα στατιστικά της Kaspersky Lab, το 2014 τα antivirus προϊόντα της απέτρεψαν 6,2 δισεκατομμύρια κακόβουλες επιθέσεις σε υπολογιστές και φορητές συσκευές χρηστών. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά ένα δισεκατομμύριο σε σχέση με το 2013.

Το 38% των υπολογιστών αντιμετώπισε τουλάχιστον μια διαδικτυακή επίθεση μέσα στο έτος.Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά, το 38% των υπολογιστών αντιμετώπισε τουλάχιστον μια διαδικτυακή επίθεση μέσα στο έτος. Όσον αφορά τη γεωγραφική συγκέντρωση των επιθέσεων, το 44% των κρουσμάτων, που εξουδετερώθηκαν από τα προϊόντα της Kaspersky Lab, πραγματοποιήθηκε με τη χρήση κακόβουλων διαδικτυακών πόρων με βάση τις ΗΠΑ (27,5% του συνόλου των επιθέσεων), τη Γερμανία (16,6%) και την Ολλανδία (13,4%). Επιπλέον, σε σχεδόν 2.000.000 υπολογιστές χρηστών αποκλείστηκαν προσπάθειες για κλοπή χρημάτων μέσω online πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα προϊόντα της Kaspersky Lab προστάτευσαν τους χρήστες τους από 3,9 εκατομμύρια online επιθέσεις ανά ημέρα, κατά μέσο όρο. Επιπρόσθετα, η λειτουργία web antivirus της Kaspersky Lab ανίχνευσε περισσότερα από 123 εκατομμύρια μοναδικά κακόβουλα αντικείμενα: το 74% αυτών βρέθηκε σε κακόβουλα URL.

Από τα στοιχεία της εταιρείας, προκύπτει ότι τα προϊόντα της Kaspersky Lab απέκλεισαν συνολικά 3,7 εκατομμύρια προσπάθειες «μόλυνσης» υπολογιστών με λογισμικό OS Χ.

Ένας μέσος χρήστης Mac αντιμετώπισε 9 απειλές, κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι λύσεις της Kaspersky Lab απέκλεισαν 1,4 εκατομμύρια επιθέσεις σε Android συσκευές, τέσσερις φορές περισσότερες σε σχέση με το 2013.

Mobile απειλές
Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι 295.500 νέα mobile κακόβουλα προγράμματα, 2,8 φορές περισσότερα σε σχέση με το 2013, εμφανίστηκαν το 2014. Επίσης, εντοπίστηκαν 12.100 mobile τραπεζικά Trojans, 9 φορές περισσότερα σε σχέση με το 2013, ενώ το 53% των επιθέσεων περιλάμβανε mobile Trojans με στόχο τα χρήματα των χρηστών (SMS-Trojans, τραπεζικάTrojans)

Το 19% των χρηστών Android συσκευών αντιμετώπισε μία mobile απειλή τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια του έτους, ενώ Mobile επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό καταγράφηκαν σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως.

“Το 2014, το mobile malware επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα. Ο αριθμός των mobile τραπεζικών Trojans ήταν εννέα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το 2013 και η ανάπτυξη, στον τομέα αυτό, συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό”,δήλωσε ο Roman Unuchek, Senior Mobile Malware Analyst της Kaspersky Lab.

Οικονομικές απειλές
Το Zeus παραμένει το πιο διαδεδομένο τραπεζικό Trojan με τα ChePro και Lohmys να έρχονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Τα 3/4 των επιθέσεων, με στόχο τα χρήματα των χρηστών, πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση κακόβουλου τραπεζικού λογισμικού, αλλά αυτές δεν ήταν οι μόνες χρηματοοικονομικές απειλές. Η κλοπή “πορτοφολιών bitcoin” ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής τραπεζική απειλή (14%). Επίσης, το “λογισμικό εξόρυξης” bitcoin (10%) είναι μια άλλη απειλή, που στρέφεται ενάντια στο ψηφιακό νόμισμα, χρησιμοποιώντας υπολογιστικούς πόρους για να δημιουργήσει bitcoins.