Έρευνες - Μελέτες

Ανακάμπτει η αγορά εκτυπωτών στην EMEA το 1ο τρίμηνο του 2018

printing1

Σημάδια ανάκαμψης έδωσε η αγορά των εκτυπωτών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) κατά το 1ο τρίμηνο του 2018. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το εξεταζόμενο διάστημα, για τρίτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Η θετική επίδοση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις αυξημένες πωλήσεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (MEA) και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), οι οποίες ήταν επαρκείς για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία CONTEXT, στην Ελλάδα το πρόσημο ήταν έντονα θετικό, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 35% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στην Ελλάδα το πρόσημο ήταν έντονα θετικό, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 35% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτεραΑπό τα στοιχεία προκύπτει ότι στην υπο-περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) για το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσαν έντονη άνοδο, αυξημένες κατά 10% σε ετήσια βάση - η πρώτη αύξηση των πωλήσεων από τον περασμένο χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στην αγορά της Ρωσία αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της περιοχής. Συνολικά, καταγράφηκαν αυξημένες πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες της αγοράς των printers, αλλά η συνολική θετική απόδοση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη πολύ καλή επίδοση των συσκευών leiser κατά 8% σε ετήσια βάση. Εκτός από τους leiser εκτυπωτές, σημαντικά ανοδική ήταν και η κατηγορία των πολυλειτουργικών εκτυπωτών inkjet (MFP) στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Επιδόσεις
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (MEA) συνέχισε να ξεπερνάει τις επιδόσεις των άλλων περιφερειών. Ωστόσο, η αύξηση κατά 17%, που καταγράφηκε σε ετήσια βάση στον όγκο των αποστολών, ήταν παρόμοια με αυτήν που παρατηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο και έρχεται μετά από ένα σερί αρνητικών επιδόσεων το 2017. Η συνολική ανάπτυξη υποβοηθήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους MFPs inkjet εκτυπωτές, αν και υπήρξε επίσης άνοδος και σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Διψήφια ανάπτυξη σημειώθηκε στην αγορά της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Νότιας Αφρικής.

Δυτική Ευρώπη
Στον αντίποδα, οι πωλήσεις στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνόλου των αποστολών εκτυπωτών στην EMEA, μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2018, παρ’ όλο που το εξεταζόμενο διάστημα ήταν βελτιωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Ενώ οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης είδαν πτώση πωλήσεων, θετική επίδοση εμφάνισε η Γαλλία και η Ιταλία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% και 2% αντίστοιχα, κυρίως λόγω της έντονης επίδοσης των MFPs inkjet συσκευών. Στη Γερμανία το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά 8%, στη Μεγάλη Βρετανία κατά -2%, ενώ στην Ισπανία οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά -9%, στην Ολλανδία κατά -5%, όπως και στη Σουηδία, ενώ στην Ελβετία η μείωση ήταν διψήφια (11%), όπως και στη Δανία (-17%).