Έρευνες - Μελέτες

Η ζήτηση για colocation data centers συνεχίζει να είναι αυξητική

serversmarket

Διαρκώς αυξανόμενη βαίνει η ζήτηση για colocation data centers, με το ρόλο ενός παρόχου colocation υπηρεσιών να είναι πιο σημαντικός από ποτέ, την ίδια στιγμή που οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συνεχίζονται και εντείνονται. Σύμφωνα με έρευνα της Schneider Electric, σε συνεργασία με την 451 Research, για τις colocation υπηρεσίες, οι σημερινοί πάροχοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα ρευστό περιβάλλον αγοραστών, συνεχείς αλλαγές στις απαιτήσεις των πελατών και ένα σύνολο αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως το Internet of Things, οι υπολογιστικές εφαρμογές νέας γενιάς και το cloud computing. 

Έρευνα: Το 62% έχει μεταφέρει τις IT εφαρμογές από τα colocation data centers σε cloud computing εφαρμογές“Κάθε μια απ’ αυτές τις κατηγορίες μπορεί να αποτελέσει τόσο ευκαιρία, όσο και απειλή, για τις colocation υπηρεσίες και στα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνεται πώς οι τελικοί χρήστες βλέπουν την κάθε κατηγορία σε επίπεδο σημαντικότητας ή και δυνατότητα υιοθέτησης”, αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 62% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει μεταφέρει τις IT εφαρμογές από τα colocation data centers σε cloud computing εφαρμογές, τα τελευταία δύο χρόνια. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν πως οι πάροχοι colocation υπηρεσιών πρέπει να αναζητήσουν νέους ανταγωνιστικούς τρόπους, προκειμένου να πείσουν νέους και υπάρχοντες πελάτες πως οι υπηρεσίες τους αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή για τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τους παρόχους colocation υπηρεσιών να αποκτήσουν και να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μεταξύ των άλλων επιλογών hosting. “Λαμβάνοντας υπόψη πως το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό οι cloud υπηρεσίες να φιλοξενούνται στο ίδιο data canter με την colocated ΙΤ υποδομή τους, οι πάροχοι colocation υπηρεσιών μπορούν να μετατρέψουν αυτό το εύρημα, που μπορεί να μοιάζει απειλή, σε ευκαιρία”, αναφέρει η μελέτη. 

Ευρήματα
Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, πολλά άλλα ευρήματα, που βρίσκονται στην έκθεση, προσφέρουν ευκαιρίες στους παρόχους να ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστές τους. Για παράδειγμα, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ήταν πιο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν έναν πάροχο, που έχει ήδη ανεπτυγμένο λογισμικό διαχείρισης υποδομών κέντρου δεδομένων (DCIM). Επιπλέον, άλλες τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, on-demand prefabricated modular (PFM) capacity και η άμεση ψύξη, αντιμετωπίστηκαν θετικά από τους συμμετέχοντες.

Στο μεταξύ, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης από τους παρόχους colocation υπηρεσιών για να παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών. Για τους παρόχους, αυτό προσφέρει την ευκαιρία να επεκτείνουν ή να προσφέρουν νέες υπηρεσίες και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες εσόδων για την επιχείρησή τους.

“Οι πιο επιτυχημένοι πάροχοι colocation υπηρεσιών θα εξασφαλίσουν πως οι απαιτήσεις των πελατών τους θα ικανοποιηθούν και πως θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το 64% των πελατών, που δήλωσε πως οι colocation υπηρεσίες θα έχουν κεντρικό ρόλο στην data center στρατηγική τους για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια”, σημειώνει η σχετική μελέτη. 

Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν 450 τελικοί πελάτες, που προσφέρουν colocation υπηρεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Κίνα σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγός των παρόχων colocation υπηρεσιών για τη λήψη μελλοντικών επιχειρηματικών αποφάσεων.