Άλλων Επιχειρήσεων/ Φορέων

Η αναπτυσσόμενη ζήτηση για το Νέο Δίκτυο 5G

Οι κορυφαίες εταιρείες και ερευνητικοί οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ONE5G.



Στουτγάρδη, Αύγουστος 2017. Δεκατρείς κορυφαίοι και καινοτόμοι οργανισμοί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για το 5G (5G New Radio - 5G NR), λόγω του διαρκώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για κινητές εφαρμογές 5G βασισμένες σε πλήρως standardized τεχνολογία. Το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ONE5G* επικεντρώνεται στην ενίσχυση του capacity των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, στη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και στην παροχή ποικίλων νέων vertical use cases τόσο σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, όσο και σε αγροτικά περιβάλλοντα.


Το ONE5G έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "H2020" της ΕΕ για την προώθηση της έρευνας που καθιστά δυνατή την ταχεία μετάβαση προς την 5G NR και την προώθηση της ψηφιοποίησης.


Συνοπτικά, το διετές αυτό ερευνητικό έργο:

  • θα προτείνει επεκτάσεις 5G NR για standardization, με στόχο να καταστεί δυνατή η υψηλή επίδοση και η οικονομική απόδοση των Μεγαλουπόλεων (πλέον αποκαλούμενων "Megacities"), για παράδειγμα, πολύ πυκνά αστικά περιβάλλοντα με πολύ ετερογενείς απαιτήσεις - και "Υποβαθμισμένες Περιοχές", για παράδειγμα, λιγότερο κατοικημένες περιοχές με σχετικά ομοιογενείς απαιτήσεις.
  • θα αναπτύξει προηγμένες τεχνολογίες 5G και τις αντίστοιχες βελτιώσεις, πέρα από το Release 15 του 3GPP (θα είναι το πρώτο σύνολο των 5G standards για το 2018). Αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες περιλαμβάνουν future-proof σχήματα πρόσβασης, advanced massive MIMO enablers και διαχείριση πολλαπλών συνδέσμων (multi-link management).
  • θα υλοποιήσει σχήματα 5G NR βελτιστοποίησης επιδόσης για την επιτυχημένη ανάπτυξη και λειτουργία του δικτύου, δίνοντας έμφαση στη βελτιστοποίηση της επίδοσης και της εμπειρίας του πελάτη, τόσο για τον πάροχο του δικτύου όσο και για τον τελικό χρήστη.
  • θα προσδιορίσει και θα βελτιώσει τα στοιχεία που καθορίζουν το κόστος σε roll-outs και σε διεργασίες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αειφόρο πρόβλεψη και παροχή ασύρματων υπηρεσιών σε υποβαθμισμενες περιοχές, υπό περιορισμένες συνθήκες.

Τα μέλη του ONE5G σε όλη την Ευρώπη περιλαμβάνουν παρόχους τηλεπικοινωνιών (Orange, Telefónica), προμηθευτές εξαρτημάτων και υποδομών (Huawei, Intel, Nokia, Samsung), μικρομεσαίες επιχειρήσεις (B-COM, WINGS ICT Solutions), πανεπιστήμια (Aalborg University, Freie Universität Berlin, Universidad de Malaga) και ερευνητικούς φορείς (Centre National de la Recherche Scientifique, Fraunhofer Heinrich Hertz Institute).


"Το ONE5G κατέχει βασικό ρόλο στην προώθηση του 5G NR, με στόχο να υποστηρίξει ένα πλήθος vertical υπηρεσιών και να ενισχύσει την χωρητικότητα (capacity) οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα οικονομικά αποδοτικά roll outs και τις διεργασίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και στις αραιοκατοικημένες περιοχές, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις του 3GPP", λέει ο Dr. Ing. Frank Schaich, από την Nokia Bell Labs, ο οποίος είναι και ο Συντονιστής του Έργου.